Mindre socker till förskolebarnen

I Boden har föräldrar o barn på Junibackens förskola tagit en helt ny matpolicy. Den innebär att barnen nu får mindre socker i maten.

Tidigare serverades barnen ofta vit gröt med sylt o socker till frukost. Till mellanmål kunde det blir söta krämer och pulvernyponsoppa.

Nu blir det istället mackor till mellanmål och fil eller fiberrik gröt till frukost. Förskolan försöker medvetet dra ner på sockermängden som barnen får i maten.

- Idén till nya matpolicyn kom till på ett föräldramöte där vi började diskutera hur mycket dolt socker barnen får i sig i maten, säger föräldern Annika Samuelsson.

Föräldrarna och personalen kom fram till att det gick att ta bort mycket av sockret i maten som serverades till barnen. Istället för söt mannagrynsgröt med socker och kanel får barnen en osötad gröt. Det har varit en del inkörningsproblem säger barnskötaren Karl-Gustav Norman.

- Men det blir bättre och bättre. De accepterar den nya maten.

Föräldrarna på Junibacken uppskattar den nya policyn. Och föräldern Annika Samuelsson hoppas att fler skolor och förskolor kommer att införa sockerfria matsedlar.

- Jag läser jämt om hur diabetes ökar bland barn. På sikt kanske det kan ändras om fler tar en sådan här matpolicy!