Lena och Jonna tipsar om bokreaböcker för ung och gammal

2:53 min

Bokfantasten Lena Sjödin Roman och hennes dotter Jonna tipsar om vad du kan hitta på årets bokrea. Både för små och stora bokslukare.

Vilka böcker har du fyndat på bokrean? Vad vill du rekommendera att läsa? Kommentera! 

Trots att bokhandlarna går sämre, gör bokrean språng framåt. Framför allt på barn- och ungdomssidan. Lena Sjödin Roman brukar kunna snoka reda på både väntade och oväntade guldkorn i bokhyllorna. Här är vad hon och hennes tioåriga dotter Jonna plockade korgen full med under en runda på bokrean:

Romaner

Halva solen - Aris Fioretos
Ett fynd! Korta och innerliga kapitel om författarens sorgearbete efter sin döda far.

Bricken på Svartvik - Vibeke Olsson
Den andra boken om flickan Bricken och hennes liv i sågverkssamhället utanför Sundsvall. En arbetarskildring som fått mycket beröm och uppföljare till Sågverksungen.

Sommaren utan män - Siri Hustvedt
Om en medelålders kvinna som blir lämnad av sin man och flyr hem till sin åldrade mamma. Bra att ha på lut som present.

Då tänker jag på Sigrid - Elin Olofsson
Efter en komplicerad kärleksrelation tar huvudpersonen Hanna sin flykt till den jämtländska byn där hon är uppväxt. Dåtid och nutid, stad och landsbygd.

Biografier/fakta

Meningen med hela skiten - Nina Åkestam
En kokbok över olika vägval i karriären, samtidigt en bok om stress och arbetsmarknadens villkor. Nina Åkestam är bloggare och reklamforskare. Hon har tidigare jobbat som copywriter men gick in i väggen. Boken är hennes sätt att ta sig tillbaka.

Mannen som slutade ljuga - Dan Josefsson
Om skandalen bakom Thomas Quick och hur en hel rättsprocess kunde bli så fel. En väldigt uppmärksammad bok och Dan Josefsson är en skicklig skribent.

Snappshots - Adam Bronkhorst
Lär dig det du behöver veta för att kunna ta roliga, kreativa och annorlunda foton med din smartphone. Inspirerande bilder och experttips. En liten behändig bok som känns rolig utifrån att fotandet med mobiltelefonen är så vanligt idag.

Inspiration

Året med Ernst - Ernst Kirchsteiger
Recept och inredningstips kryddat med Ernsts underbara filosofiska tankar. Här handlar det inte om att baka solrosbröd utan om att baka snygga solrosbröd.

Stora boken om Trädgårdsprojekt - Marianne Svärd Häggvik
Inspirationsbok att ha liggande framme när trädgårdslusten faller på. Inte så mycket om blommor och grönt utan mer om det som är runt i kring; sten, tegel, trä, betong, metall och glas.

Lyrik/loggböcker

Dikter och prosa 1954-2004 - Tomas Tranströmer
En nobelpristagare som bör finnas i varje bokhylla. Fin utgåva med alla hans verk.

Och ett skepp med sju segel om femti kanoner ska försvinna med dig - Bodil Malmsten
Femte och sista loggboken från Bodil Malmsten. Kort, intensivt, starkt och vemodigt.

Ungdomsböcker

Glasbarnen - Kristina Ohlsson
Kriminalförfattaren Kristina Ohlssons barnboksdebut är också thrillerbetonad. Fylld av mystik och gåtfulla händelser där handlingen kretsar kring ett hus och dess hemligheter. Glasbarnen är del 1 av 3, de andra böckerna heter Silverpojken och Stenänglar.

Nikkis dagbok #1 - Rachel Renée Russell
I text och teckningar, som en seriedagbok, får vi en inblick i fjortonåriga Nikkis dagliga liv. Om att byta skola, vänner och om att vara populär (eller inte).