Konsument Göteborg ger råd om felaktiga fakturor

1:28 min

Just nu utreds ny lag som ska göra det svårare för företag att sluta avtal över telefon. Men i väntan på den tycker Konsument Göteborg att man ska vara hård som konsument.

Att stå på sig och hålla fast vid det man vet är sant, det är tipsen som juristen Lotta Broman på Konsument Göteborg vill ge till personer som fått betalningskrav för tjänster de inte tackat ja till eller har sagt upp. Och hon ger handfasta tips på hur man ska gå tillväga när man bestrider fakturor.

– Skicka ett mejl till dom helt enkelt, det sparas i din utkorg och man kan se att du har hört av dig till företaget och vad du har sagt, säger hon.

Just nu genomförs en lagutredning som kan resultera i att de företag som säljer över telefon kommer få det svårare att ingå avtal med kunder över telefon. Utredningen, som ska vara färdig under våren, kan leda till att företagen tvingas skicka ut en bekräftelse som måste skrivas på innan avtalet är giltigt berättar Lotta Broman.

– Det här är något som Konsumentsombudsmannen har drivit väldigt hårt för man ser att konsumenter ofta inte har fått tillräcklig information, men det är svårt att bevisa vad som har sagts över telefon.

Enligt Lotta Broman kan en ny lag träda i kraft någon gång under 2016.