Omfattande illegalt spel i Uppsala

Det pågår ett omfattande illegalt spel på automater i Uppsala. På vanliga pizzerior och i närbutiker spelar kunder på pokermaskiner och enarmade banditer för tiotusentals kronor. Det visar en granskning som Upplandsnytt gjort. 

På Svenska spels lagliga Jack Vegas, apparater är maxvinsten 500 kronor, här kan den bli 5000 kronor eller mer. Det illegala spelet i Uppsala är omfattande. Upplandsnytt besökte 100 slumpvis utvalda småbutiker och pizzerior och på var femte ställe, i totalt 19 lokaler, fann vi automater av den typ som enligt polisen kan användas för att bedriva sånt här illegalt spel.  Vi provspelade på fem ställen och på samtliga kunde vi vinna pengar, helt i strid med lagen. Roger Hellström är inspektör på Uppsalapolisens restauranggrupp:
- Dels är det ju ett lagbrott, dessutom är det ingen kontroll. Det kan vara ungdomar som spelar, och det kan vara ingången till ett större spelberoende, säger han.

Enligt rikskriminalen har de företag som förser krogarna och småbutikerna med såna här illegala apparater ofta kopplingar till den organiserade brottsligheten. Kontroller har visat att en pokermaskin i snitt drar in en miljon kronor per år,  pengar som går direkt i fickorna på spelföretagen och de butiks-och krogägare som upplåter plats för spelautomaterna i sina lokaler.

Kontakta reportern
jonas.alsgren@sr.se