Polisen varnar för nya droger

1:44 min

Polisen ser resultat av sina varningar för nya droger och börjar använda varningarna som en ny arbetsmetod. Spice och Supermandrogen är knark som polisen aktivt varnat för.

– En av våra arbetsuppgifter är att ge allmänheten skydd och information och där såg jag att vi kunde göra det i det här fallet för att förebygga fler dödsfall, säger Annika Ljung som är kriminalinspektör på narkotikasektionen hos Citypolisen.

För första gången går polisen ut och aktivt varnar för just internetdrogen Spice och den så kallade Supermandrogen. Bakgrunden är en rad allvarliga överdoser och ett antal dödsfall. Tabletterna innehåller den livsfarliga substansen PMMA och visas upp på polisens varningsbilder på hemsidan och i sociala medier.

Enligt kriminalinspektör Annika Ljung har polisens arbete lett till att antalet överdoser märkbart minskat, till 45 fall.

Men man ska akta sig för att säga att vissa droger är farligare än andra, tycker Per Johansson som är generalsekreterare på Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle.

– Då finns risken att det uppstår någon slags lista - att man säger att de här avråder vi ifrån, underförstått att de andra drogerna kan ni hålla på med när ni nu ändå ska knarka. Det tycker jag är ett farligt spår faktiskt.

Annika Ljung säger inte emot. Det finns en risk att polisens budskap feltolkas, men all narkotika är livsfarlig poängterar hon. Även om många substanser inte dödar direkt ger polisen inte okej till något bruk av narkotika.

Vilka droger polisen sen går ut och uttryckligen varnar för kommer bedömas från fall till fall.

– Nya substanser kommer komma. Vi har internet som leverererar en ny drog varje vecka, och det är klart vi är rädda för att det kommer fler sådana här droger. Vi får hantera det för varje gång det kommer.