Kritik mot barnaga i Frankrike biter inte på fransmännen

2:28 min

I dag kommer Europarådet för mänskliga rättigheter att rikta kritik mot Frankrike för oviljan att förbjuda fysiska bestraffningar mot barn. Men majoriteten av fransmännen är inte intresserade av ett förbud. Ekot har träffat mamman Angelique i Paris för att prata om smisk som bestraffning.

– Man ger en liten smäll på rumpan, men oftast känner de inget eftersom de har blöja, säger mamman Angelique, som är i 30-årsåldern.

Hon har gett sina barn små smällar i extrema fall, men inte våldsamt, säger hon. Ekot möter henne när hon står och väntar i en grupp med föräldrar och barnflickor utanför en lågstadieskola i centrala Paris. De välklädda barnen kommer ut vid dagens slut.

Angelique tycker att örfilar är för våldsamt, men att en liten smäll på handen eller rumpan är varje förälders personliga rättighet att välja om man vill använda. Hon vill därför inte ha ett förbud mot fysiska bestraffningar.

– Det är att lägga sig i familjelivet för mycket, säger hon.

Men Angelique tycker att det är bättre med skamvrån eller andra bestraffningar som inte handlar om slag. Just ordet bestraffning används mycket här.

Våld mot barn är förbjudet i Frankrike, men lättare smällar är tillåtna. Europarådet anser att fransk lagstiftning inte är tillräckligt tydlig och förpliktigande och har länge efterlyst ett förbud.

Allt fler reagerar på hur det är olagligt att slå vuxna och djur, men inte barn. Enligt kritiker betraktas barn som föräldrars egendom.

Många psykologer och barnläkare i Frankrike anser att fysiska bestraffningar bara gör skada. Ett barns kropp kan inte göra skillnad på en lätt eller hård bestraffning, för barn är det en kränkning, anser experter.

Våld föder våld, är också argument mot örfilar och slag. Men en majoritet av fransmännen vill inte ha ett förbud mot barnaga. Men någon lagändring är ännu inte aktuell, konstaterar den franska familjeministern Laurence Rossignol i fransk tv.

– Det här året kommer vi att ha en debatt och nästa år föra informationskampanjer, säger Rossignol.

Det är viktigare att förändra synen än att införa en lag i nuläget, anser socialistregeringen. 27 medlemsländer i Europarådet har förbjudit barnaga, i 20 länder saknas ett förbud. I Sverige förbjöds fysiska bestraffningar av barn 1979.