Feministas inför ordningsregler

Det socialdemokratiska nätverket Feministas misstänks för att ligga bakom bråket utanför en porrklubb i Stockholm natten till lördagen. Nu säger socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog att Feministas ska införa ordningsregler.

– Jag tror att vi måste göra det om vi vill fortsätta växa och vara ett nätverk som tas på allvar och sedan följer vissa elementära demokratiska regler, alltså att inte hamna i situationer där det slutar i våld, säger Marita Ulvskog.

Bråket slutade med att 24 personer anhölls för misshandel. Samtliga anhållna har fått lämna polisen, men misstankarna kvarstår om att de har slagit tre män som besökt porrklubben med bland annat slagträn och flaskor.

Utredningen pågår
Utredningen om vad som egentligen hände natten till lördagen utanför sexklubben i centrala Stockholm pågår, bland annat finns filmmaterial som ska granskas.

Marita Ulvskog vet inte vilken grund det finns för misstanken om att 24 personer, de flesta unga tjejer, ska ha misshandlat tre porrklubbsbesökare med slagträn, flaskor och blykulor, vilket polisen hävdar.

Men nätverket Feministas pekas ut, och har enligt nätverkets hemsida åtminstone tidigare genomfört en liknande blockad av samma sexklubb.

Vill agera snabbt
Misstanken räcker för att Ulvskog vill agera snabbt, och införa ett kontrollsystem i det löst sammansatta nätverket Feministas.

– Det viktiga är att vi ska ha vissa kontrollsystem inom nätverket. Det kommer vi att införa och det kommer jag skicka ut via vår hemsida i dag, säger Marita Ulvskog.

Feministas lanserades under stor uppmärksamhet tidigare i våras och beskrivs som en socialdemokratisk motvikt till det andra uppmärksammade nätverket Feministiskt initiativ.

Svårt hitta representanter
Att hitta någon inom Feministas på söndagen som kan svara på frågor om händelserna natt till lördagen är mycket svårt. Enligt en av grundarna Gunilla Thorgren, känd feminist beror det på att nätverk ska vara löst organiserade.

– Ett nätverk är inte en organisation, i gammal manlig hierarkisk ordning så att säga, utan det här är självständiga grupper som själva fattar beslut om hur det ska agera, säger hon.

Då har ni ingen kontroll?

– Nej, det har vi inte. Det har inga nätverk, säger Gunilla Thorgren.

Blir kontroll
Men, manlig hierarki eller inte, nu blir det kontroll också inom Feministas enligt partisekreterare Marita Ulvskog.

– Att bara förutsätta att alla håller sig till legala metoder när man inte vet hur många medlemmar man har och vilka medlemmarna är. Det tror jag blir svårt, utan vi måste ha någon form av regler.

Hur ska ett sådant godkännande gå till rent praktiskt?

– Rent praktiskt är vi en liten grupp Feministas-medlemmar som undertecknade det upprop som var startpunkten för vår verksamhet den 8 mars. Jag tror att den gruppen i praktiken måste vara den som säger okej till planerade aktioner, säger Marita Ulvskog.

Johan Wangström
johan.wangstrom@sr.se