S lutar åt nej till surrogatmödraskap

2:23 min

Det interna trycket ökar nu inom Socialdemokraterna för att säga nej till att tillåta surrogatmödraskap i Sverige. 

– För oss handlar det här om att vi vill om värna om kvinnors självbestämmande och vi vill värna om bilden av kvinnor som människor och inte som redskap för andras behov, säger Elinor Odeberg, ordförande i Unga S-kvinnor Rebella.

På uppdrag av den förra justitieministern Beatrice Ask ska en statlig utredare ta fram förslag på hur ofrivilligt barnlösa lättare ska kunna bli föräldrar. Det handlar bland annat om att ta ställning till om det ska bli tillåtet med surrogatmödraskap i Sverige.

Frågan är kontroversiell - och har länge splittrat partierna. Centerpartiet och Folkpartiet säger ja, så länge inga pengar är inblandade - medan Kristdemokraterna och Vänsterpartiet förenas i ett nej till surrogatmödraskap, som innebär att en kvinna blir gravid och bär barnet åt någon annan.

Moderaterna och Svergedemokraterna, liksom regeringspartierna Miljöpartiet och Socialdemokraterna är positiva till att det hela utreds, men har inte tagit ställning i sakfrågan.

I väntan på att utredningen ska presenteras i juni har många politiker legat lågt. Men enligt uppgift till Ekot finns det inom Socialdemokraterna nu ett ökat tryck på att partiet ska motsätta sig en legalisering av surrogatmödraskap.

Kravet drivs framför allt av socialdemokratiska kvinnor - som har feminism som hjärtefråga. En av dem är Elinor Odeberg, ordförande för Unga S-kvinnor Rebella, en förening som aktivt tänker försöka påverka det egna partiet.

– Vi är många som är förfärade över hur människor far illa i den här industrin i dag. Och det är ingenting vi vill expandera till Sverige, utan det är snarare något vi vill minska globalt. Vi vill motarbeta det här fenomenet. Kvinnnors kroppar är inte behållare, kvinnors kroppar ska inte vara en handelsvara, säger Elinor Odeberg.

Även ungdomsförbundet SSU säger nej till surrogatmödraskap, och partiets kvinnoförbund är också emot.

– Surrogatmödraskap är ett utnyttjande av kvinnors kroppar, säger riksdagsledamoten Carina Ohlssson, som är förbundsordförande i kvinnoförbundet. Hon tror att många socaldemokrater har samma åsikt som S-kvinnor.

– Jag har en känsla av ett det är majoriteten som tycker som vi S-kvinnor, men det är en kvalificerad gissning.

Vad är er uppmaning till regeringen?

– Ja, vi hoppas ju naturligtvis att det blir så som vi har föreslagit, att man inte ska legalisera, säger S-kvinnors ordförande Carina Ohlsson.