Jönköpings län

Fler vill ha höns i trädgården

1:54 min

Det blir allt mer populärt att som privatperson ha hönor i sin trädgård, inne i samhällen.

Förr var det nog bara de som bodde på landet som höll på med djur, de som bodde i villaområdena hade hund och katt. Men de började så smått med ett eller två höns eller några kycklingar och sen tyckte familjerna att det var roligt att käka sina egna ägg på söndagsmorgonen och barnen tycker det är roligt att leka med hönsen. Det är lite annat än en hund eller katt, som de är mer vana vid. Hela familjen kan samlas runt det här med höns och köpa olika prylar, kläcka äggen ihop och se när äggen kommer ut.

I juni 2014 fanns det runt sex och en halv miljon värphöns i Sverige. De flesta på äggföretag, några i jordbruket, men också mängden höns hos privatpersoner inne i samhällena ökar. Det ökade intresset märks också på internet, där allt fler bloggar, forum och Facebook-grupper handlar om just höns. Anders Bengtsson, som driver Lantbutiken Sverige AB i Östra Ryd mellan Gislaved och Smålandsstenar, märker det tydligt även på försäljningen av äggkläckningsmaskiner.

– Man fyller maskinen med vatten i botten, så att man får en viss fuktighet. Sen kan man ställa in temperaturen utifrån vilken typ av ägg man har. Sen kan vända äggen två gånger om dagen med en spak från utsida.

Från det att äggen lagts i maskinen tar det sedan 21 dagar innan små kycklingar börjar poppa upp ur äggen.

– Vi säljer både till privatpersoner och företag, men även förskolor, berättar Anders Bengtsson.

Och du behöver inte bo ute på landet för att skaffa höns. Personer som till exempel bor i en villa i ett tätbebyggt område har också chansen att få färska ägg varje morgon.

– Det krävs tillstånd om man har fler än fyra höns. Upp till fyra höns, om man inte har tupp, får man ha utan tillstånd, säger Lasse Ekdahl, miljöinspektör hos Jönköpings kommun.

Men det finns även saker man behöver tänka på innan man skaffar höns menar Lasse Ekdahl.

– Man ska ha en rätt stor tomt och man ska prata med sina grannar innan. Man ska inte skaffa tupp givetvis och dessutom ska man tänka på hur man ska hantera hönsgödslet som blir över.

Har du höns hemma?