Konflikten trappas upp - 600 piloter ut i strejk

1:29 min

Det syns ingen lösning på konflikten kring flygbolaget Norwegian. Idag berörs runt 35.000 resenärer när Norwegian ställer in alla inrikesflyg i Sverige, Norge och Danmark som en följd av den pågående pilotstrejken.

I slutet av förra veckan strandade förhandlingarna om ett nytt avtal för Norwegians piloter, och i lördags inleddes strejken i mindre skala.

Idag trappas den upp till att gälla över 600 piloter. Företaget kontrar med att permittera runt 800 kabinanställda, och den upptrissade konflikten går idag alltså ut över alla Norwegians inrikesresenärer i Skandinavien.

De som drabbas av inställda eller kraftigt försenade flyg ska kunna omboka sina biljetter eller kräva pengarna tillbaka, uppger Norwegian.

Från facket kommer anklagelser om strejkbryteri när Norwegian nu flyg för att klara verksamheten.

– Vi kommer hyra in flyg och manskap från andra företag i hopp om att vi ska kunna klara att genomföra en del Europarutter idag, säger Norwegians informationschef Lasse Sandaker-Nielsen till norska TV 2.

Lågprisbolaget Norwegian är hårt pressat ekonomiskt. 2014 innebar en förlust för flygbolaget på över 1,6 miljarder norska kronor, trots ökat antal passagerare.

I de nu strandade förhandlingarna om ett nytt pilotavtal har företaget velat skära i kostnaderna. Pilotfacket anser å sin sida att företaget vill teckna individuella arbetsavtal med varje pilot och helt sidsteppa facket.

Norwegians vd Björn Kjos höll under eftermiddagen en presskonferens om den strejk som pågår och han beklagade situationen. Han sa att strejken är förfärlig för de 35 000 passagerare som drabbats och att Norwegian gör allt de kan för att hjälpa dem.

Samtidigt sa han att strejken begränsar bolagets möjligheter att agera och att de inte kommer att begå strejkbrott för att hjälpa dem, detta rapporterar flera norska medier.