Man anhållen för explosionen i Nyköping

1:30 min

En 30-årig man har gripits i Stockholm misstänkt för inblandning i explosionen i en lägenhet i Brandkärr i Nyköping i måndags.

Han greps igår och är skäligen misstänkt för medhjälp till förberedelse av grov allmänfarlig ödeläggelse. 

Gripandet skedde i samarbete med polisen i Stockholm, uppger Christer Sjöqvist, polisens presstalesman. Mannen förhördes igår och anhölls senare.

Polisen vill inte säga vad 30-åringen har för eventuell koppling till de två personer som dog i explosionen i Brandkärr i måndags.

– Det kan vi inte gå in på nu. Det ska ju vidtas en hel del åtgärder nu när han har blivit gripen och då måste vi se till att de uppgifter som vi har i ärendet inte kommer ut till de personer som kommer att förhöras längre fram i utredningen, säger Christer Sjöqvist.

Finns det några andra personer som är misstänkta, som ni inte har gripit?

– Jag kommer inte berätta om några sådana uppgifter, varken nu eller framöver, för det kan påverka vårt arbete negativt.

30-åringen själv förnekar brott, enligt advokaten Thomas Martinson.

-- Jag har pratat med honom och han förnekar all inblandning. Han förstår inte varför han kopplas till detta, säger mannens advokat Thomas Martinson till TT.

30-åringen bodde i Nyköping fram till för ett år sedan. Han har bland annat bott i Brandkärr. Numera är han skriven på en ort utanför Stockholm.

Han har tidigare gjort sig skyldig till flera våldsbrott, men varken polisen eller åklagaren Robert Eriksson vill svara på om 30-åringen har någon koppling till gängkriminalitet.

Av polisens belastningsregister framgår att 30-åringen dömdes för två fall av rån år 2008, och som 19-åring dömdes han för bland annat dråpförsök. I båda fallen fick han tre års fängelse. Han ställdes inför rätta för brotten vid Katrineholms tingsrätt.

De senaste åren har han däremot dömts för lindrigare brott, som olovlig körning och penninghäleri.

Strax före klockan 22 igår kväll hittades en bil som var eftersökt av polisen. Bilen hittades i Brandkärr och av säkerhetsskäl kallades bombgruppen från Stockholm dit, men inga farliga föremål hittades. Den ska undersökas vidare. Christer Sjöqvist vill inte uppge om bilen har någon koppling till den anhållne 30-åringen.