Polisen gör lite åt olagliga spelmaskiner

Trots uppenbar och ogenerad brottslighet gör polisen på många håll i landet mycket lite åt de illegala automatspelen och de miljarder kronor som spelen omsätter, svart, varje år. Det visar en kartläggning som P1-programmet Kaliber gjort tillsammans med Göteborgs-Posten.

I en enkät till Sveriges alla polismyndigheter svarar bara en femtedel att de har framgång i arbetet mot den här kriminaliteten.

– Det är en prioriteringsfråga. Problemet är att som jag har sett, genom de tillslag vi varit med om, att det inte blir någon lagföring. Det känns ganska meningslöst som polis att arbeta med den typen av utredningar när resultatet blir så dåligt, säger Bertil Claesson, närpolischef i Angered i Göteborg.

Brist på kunskap
Det här är en erfarenhet som polismyndigheten i Västra Götaland, delar med många andra. Snårig lagstiftning, låg prioritet och brist på kunskap berättas det om från till exempel Kronoberg, Gävleborg, Dalarna och Norrbotten.

Några områden, som Gotland, säger sig inte ens känna till att det förekommer olagligt automatspel där. Det är en inställning som får närpolis Krister Tulin, i Malmö, att studsa.

– Vet man inte vad en illegal maskin är så har man inga som helst kunnigheter vad begreppet innebär, för det finns överallt, säger han.

Satsning i Malmö
Malmöpolisen tillhör det fåtal som satsar på att bekämpa automatspelen, och den grova kriminalitet som följer i spåren av de svarta pengarna.

Man har lärt sig lagen, prioriterat området och skaffat resurser. Ändå ligger de verkliga vinnarna på de illegala spelen, steget före.

Får tillbaka spelmaskinerna
Företagen som hyr ut automaterna till krogar och butiker, är med och delar på vinsten från dem. Men åker de fast, hävdar företaget i rätten, att de inget vetat om svartspelet. Att apparaten är tänkt som en internetterminal. Och så kräver de utrustningen tillbaka. Vilket de får.

I Göteborgspolisens stora raid för ett par år sedan, beslagtogs 50 spelautomater. 48 återlämnades till ägarföretaget

– Jag tror aldrig att vi har varit med om ärenden där vi får advokater så fort in i ärenden som här. Det första man krävde var så kallade beslagsförhandlingar, där man ifrågasatte våran rätt att ta maskinerna i beslag, säger närpolis Bertil Claesson i Angered.

Kristina Hedberg, P1 Kaliber
kristina.hedberg@sr.se

Mikael Funke, P1 Kaliber
mikael.funcke@sr.se