Spelbutiker tillåter olaglig kredit

Vanliga spelbutiker låter kunder spela på kredit, olagligt. Det visar den granskning som P1:s Kaliber gjort tillsammans med Göteborgs-Posten. I vissa fall kan de som spelar låna ändå upp till 100 000 kronor.

”Peter” är själv spelmissbrukare, men också före detta anställd i en ATG-butik, som lämnade krediter, av varierande storlek.

– Det finns de som är storspelare som kan ha en kredit på x antal tusen. Det finns också de som har kredit på några hundra, säger han.

Vad kan det handla om?

– Det kan handla om alltifrån 1 000 upp till 100 000 kronor, säger han.

Välbekant företeelse
Hur många ombud som lämnar kredit till spelare är svårt att säga, men för poliser som jobbar med illegalt spel är företeelsen välbekant och spelberoendeföreningarna i Göteborg, Stockholm och Malmö hör varje vecka nya historier om detta.

– Det är naturligtvis inte vem som helst som kommer in och som är okänd. Det är ju så att man får en relation eftersom man oftast enbart spelar på ett ställe, säger Kalle Åslund på spelberoendeföreningen i Stockholm.

Risken med krediten är så klart att spelberoendet förvärras, men också att den som spelar hamnar i en kriminell skuldfälla och tvingas till brottslighet för att betala tillbaka.

Är olagligt att ge spelkredit
Det är orsaken till att spelkrediter är olagliga, säger Jan Nyrén, chefsjurist på Lotteriinspektionen.

– Vårt ansvar är att lotterilagen ska upprätthållas. Det är så att kreditspel är absolut förbjudet i lotterilagen. Det gäller även för ombuden som aldrig får lämna kredit, säger Jan Nyrén, chefsjurist på Lotteriinspektionen.

Kristina Hedberg, P1 Kaliber
kristina.hedberg@sr.se

Mikael Funke, P1 Kaliber
mikael.funke@sr.se