Mp tänker inte anpassa sig till s

Miljöpartiet har nu avslutat sin kongress i Gävle. I sitt avslutningstal sa språkröret Maria Wetterstrand att miljöpartiet inte tänker anpassa sin politik till socialdemokraterna.

– Vi har inte anpassat vårat partiprogram till socialdemokraterna. Vi ska inte anpassa oss till socialdemokraterna. Våra ambitioner och visioner att förändra samhället i grunden är i att högsta grad levande, säger Maria Wetterstrand.

Miljöpartikongressen slog fast, ännu en gång, kravet på svenskt utträde ur EU.

Inget tillägg i partiprogrammet
Ett förslag, som föll, om att lägga till i partiprogrammet att partiet kan komma att ändra sig, om EU ändrar sig, var inget försök till sosseanpassning deklarerade språkrören.

Det var däremot kongressens skärpa krav på friskolorna, sa språkröret Peter Eriksson. Miljöpartiet vill motverka att friskolor ska drivas i vinstsyfte.

– Jag tycker att det finns en sosseanpassning som har skett under den här kongressen, det handlar om friskolorna, sa Peter Eriksson.

Har knappt någon betydelse
I samma andetag förklarade Peter Eriksson att konkret skulle beslutet knappt ha någon betydelse.

– Den vinst som görs används nog i de allra flesta fall till att återinvestera. Själva grundidén handlar om pedagogik, att man har idéer om en annan inriktning, säger han.

I sitt avslutningstal sa Maria Wetterstrand att miljöpartiet arbetar för en möjlig koalitionsregering med socialdemokraterna, men pekade samtidigt på sakfrågor som asylpolitik och vapenexport som hinder för närmare samarbete.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se