Smugglade narkotika för 4,4 miljoner kronor

1:39 min

Idag inleddes rättegången vid Värmlands tingsrätt mot de tre män som står åtalade misstänkta för att ha smugglat in 17 kilo metamfetamin i Sverige och sedan försökt passera den norska gränsen.

Männen åtalas för grov narkotikasmuggling och grovt narkotikabrott.

Det var i slutet av oktober förra året som två bilar stannades vid tullstationen i Hån.

I en av bilarna, där en 25-årig man färdades, hittades nio kilo metamfetamin.

Två veckor senare gjorde polisen ytterligare en undersökning av bilen och då hittades omkring åtta kilo till. Sammanlagt rör det sig om sjutton kilo metamfetamin som på den svenska marknaden uppgår till ett värde av omkring 4,4 miljoner kronor. Troligen är det värt ännu mer på den norska markanden dit männen var på väg.

– Det är exceptionellt mycket narkotika. 500 gram metamfetamin hade räckt för att det skulle klassas som grovt brott, så det här rör sig definitivt om grov brottslighet, säger Stefan Wessberg, kammaråklagare.

Enligt åklagaren har två av de nu åtalade männen kört före bilen som innehöll narkotikan för att på så sätt hålla utkik och förvarna om polisen. Samtliga tre åtalade nekar till brott.

Peter Bergenlind är 25-åringens försvarsadvokat och han menar att hans klient känner sig lurad.

– Han har kört bilen, men har inte känt till att det finns metamfetamin i bilen. Han har trott att det kunde finnas en mindre mängd hasch, det är hans insrällning, säger Peter Bergenlind.

Både försvaret och åklagaren är överens om att 25-åringen antagligen bara agerar som kurir, vilket innebär att straffet blir något lindrigare än om det skulle varit han själv som gjort en stor ekonomisk vinst på affären. Trots det är det troligt att ett flerårigt fängelsestraff väntar, om rätten finner 25-åringen skyldig.

- Det finns ett snarlikt fall med en kurir som fraktade lika mycket. Där blev det fem års fängelse, säger Stefan Wessberg, kammaråklagare.

Han menar också att svårigheten i den här typen av brott är att koppla de personer som åkt i den andra bilen till själva brottet. I det här fallet menar de två männen i den andra bilen att de skulle till Norge i andra affärer.