Konditori vägrade göra tårta - för att den skulle fira samkönade äktenskap

4:52 min

En man på Nordirland ville beställa en tårta för att fira samkönade äktenskap. Efter att ha blivit nekad kommer fallet att tas upp i domstol.

Händelsen har lett till att Nordirlands conscious clause, det vill säga samvetsklausul, har väckt en hel del debatt den senaste tiden.

Det är ett förslag om att man, av religiösa skäl, skulle få rätt att slippa utföra vissa tjänster åt HBTQ-personer i Nordirland.

Paul Givan från Nordirlands största parti Democratic Unionist Party, DUP, tycker att bageriet borde ha rätt att säga nej, varför?

Han har utlyst en form av konsultation om hur man kan ändra så att lagstiftningen bättre tar hänsyn till kristna värderingar. Idén var sedan att detta sedan skulle debatteras i det lokala parlamentet. Dock kom det inte så långt, säger Ulf Hansson som är forskare på University of Ulster i Nordirland.

Kyrkorna vill få igenom förslaget

Kyrkorna har sagt att förslaget har en viss värdegrund då de känner att deras rättigheter blir inskränkta på grund av att rättigheterna stärks för HBTQ-grupperna.

Religionen är en väldigt stor del av samhället här och är en stor del av politiken. Det intressanta gällande historien med tårtan är att ett parti som DUP som är väldigt protestantiskt har haft möte med den katolska kyrkans representanter i Nordirland hur man ska jobba med conscious clause.

"Jag är inte förvånad"

HBTQ-aktivisten Micky Murray som är en av arrangörerna bakom Belfast Pride är inte förvånad över det inträffade.

Jag har pratat med många vänner runt om på Nordirland och ingen är speciellt förvånad, den här är en typen av handlande förväntar man sig av DUP. Däremot är när jag har pratat med folk i England och Skottland så är de väldigt förvånade över att det fortfarande ser ut så här i Nordirland.