Nyutnämnd irakisk minister hoppade av

På söndagen såg det ut som om Irak äntligen, mer än tre månader efter det historiska valet, hade fått en komplett regering, men bara några timmar efter att parlamentet godkänt sex ministrar, vars stolar hittills stått så tomma, avsade sig en av de tilltänkta ministrarna sin post.

– Jag var inte tillfrågad och jag erbjöds posten enbart för att jag är sunnimuslim, sa den tilltänkte människorättsministern Hisham al-Shibli och tackade nej till posten.

Därmed släcktes hoppet om att den utdragna följetongen om den irakiska regeringsbildningen äntligen skulle vara avslutad, mer än tre månader efter valet.

Finns en stötesten
Stötestenen är just vilka sunnimuslimer som ska ingå i den nya regeringen.

Shiamuslimska partier har tillsammans med kurderna tillräckligt många platser i parlamentet för att lätt kunna bilda en egen regering, men sunniternas deltagande ses som viktigt för att bekämpa våldet som dagligen kräver dödsoffer i Irak.

Sunnimuslimerna styrde Irak under Saddam Husseins tid fastän de bara utgör ungefär 20 procent av befolkningen och nu tros de utgöra ryggraden i gerillarörelsen.

Sex ministerposter till sunnimuslimerna
Om sunnimuslimerna får politisk makt kanske de överger sitt väpnade uppror, lyder resonemanget och därför är sex portföljer vigda åt dem i den nya regeringen.

Men många sunniter har känt sig förolämpade, de menar att shiamuslimernas och kurdernas försök att få med dem i regeringen enbart är en uppvisning för omvärlden.

De erbjuds bara obetydliga poster och dessutom avfärdar shiamuslimerna många av deras kandidater med motiveringen att de tidigare har stått Saddam Hussein för nära.

Klart med försvarsministern
En viktig post fylldes dock på söndagen av en sunnimuslim när Saadoun al-Duleimi blev försvarsminister.

Sedan regeringsbildningen för tio dagar sedan har över 250 människor dödats i olika attentat och förväntningarna på den nye sunnimuslimske försvarsministern är nu stora.

Politiker och irakier hoppas att han snabbt ska kunna övertyga sina trosfränder i motståndsrörelsen att lägga ned sina vapen.

Caroline Salzinger, Amman
caroline.salzinger@sr.se