Krigsslutet uppmärksammas i Tyskland

I Tyskland har andra världskrigets slut högtidlighållits på söndagen med ceremonier och olika manifestationer. I Berlin har 10 000 poliser spärrat av staden för att undvika kravaller mellan nynazister och motdemonstranter.

Olika demonstrationståg med nynazister, kommunister och autonoma grupper som hålls isär av tusentals poliser, kravallstaket och vattenkanoner. Det är en bild av 60-årsdagen i Berlin.

En annan bild ger de officiella ceremonierna: Kransar som läggs ned, minnesgudstjänster och en demokratifest med musik, korvstånd och ballonger vid Brandenburger Tor.

En befrielsens dag
Officiellt heter det att dagen, då de tyska generalerna undertecknande kapitulationsdokumenten i officersmässan i Karlshost i östra Berlin, är en befrielsens dag, en dag då tyskarna befriades från Nazityskland och därefter kunde ingå i familjen av europeiska demokratier.

Förbundspresident Horst Köhlers tal på söndagseftermiddagen följde den givna linjen.

Har tacksamhetsskuld
Visserligen, människor gjorde olika erfarenheter i det delade Tyskland liksom i det delade Europa, sa han med anspelning på den sovjetiska ockupationen och de miljoner tyskar som fördrevs i Östeuropa, men de länder som besegrade Tyskland, har vi en tacksamhetsskuld till.

– Dessa länder gav oss möjligheten till en ny chans, en chans som vi tog. Tyskland är i dag en stabil demokrati, sa Horst Köhler.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se