Prislappen för plankare ifrågasätts

3:40 min

Trafiklandstingsråd Kristoffer Tamsons (M) uppger att SL förlorar en kvarts miljard kronor varje år på fuskåkare i kollektivtrafiken. Men enligt revisorerna är den siffran högst osäker.

På onsdagen gick Moderaterna, med trafiklandstingsråd Kristoffer Tamsons (M) i spetsen, ut med att det kommer bli tuffare tag mot fuskåkandet i kollektivtrafiken. Det blir bland annat fler kontrollanter på bussar och i tunnelbanan och larm som tjuter om spärrarna hålls öppna för länge.

Bakgrunden är, enligt landstingsledningen, att SL förlorar runt 250 miljoner kronor på fuskåkandet varje år. Men enligt landstingets revisorer är den siffran en ren gissning.

Revisorernas rapport, som kom strax före jul, behandlar bland annat SL:s biljettsystem och biljettkontroller. Av den framgår det tydligt att ingen vet säkert hur mycket pengar SL går miste om grund av plankningen.

Enligt rapporten är det omöjligt att veta hur många som fuskåker. Mätningarna är så dåliga att det inte går att dra några säkra slutsatser alls.

När P4 Stockholm ifrågasätter trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) uppgifter medger han att siffran är en uppskattning. Plötsligt förvandlas argumenten för att skärpa SL:s biljettkontroller till frågor om trygghet och värderingar.

– Den samlade bedömningen är att det här är en totalsumma där merparten handlar om fuskåkning. Det är ett samhällsproblem som leder till ökad otrygghet och irritation i kollektivtrafiken bland hederliga och betalande resenärer, säger Tamsons (M). 

– Jag tror att varje insats vi kan göra - varje steg vi kan ta i att vara tydliga med vilka värderingar, lagar och regler som ska gälla i kollektivtrafiken - är bra.