Nemtsovs utredning om rysk inblandning i Ukraina fortsätter

1:48 min

Den utredning med bevis på den ryska inblandningen i kriget i Ukraina, som Boris Nemtsov skulle publicera när han mördades, ska fortsätta. Det säger oppositionsledaren Ilja Jasjin.

– Vi kommer fortsätta arbeta med Nemtsovs rapport, men jag kan inte ge detaljer just nu eftersom polisen redan på mordnatten kom till hans kontor och hans bostad och tog datorer och dokument i beslag.

Ilja Jasjin representerar Solidaritet, den politiska oppositionsrörelse där Boris Nemtsov också ingick, och han säger att man inte vet än om man kommer att få tillbaka datorer och dokument från polisen.

Jasjin är också medlem av RPR-Parnas det liberala parti som leds av den före detta premiärministern Michail Kasjanov och Vladimir Rysjkov. Alla är del av den Putinkritiska rörelse som allt mer marginaliserats i takt med att yttrandefrihet och pressfrihet kraftigt beskurits i Ryssland.

Nemtsovs rapport skulle bevisa direkt rysk inblandning i form av vapen och militär i konflikten i östra Ukraina. Den har också sett som ett motiv för att undanröja Nemtsov.

På nätet figurerar nu en video där maskerade män kallar sig försvarare av Novo Rossija och tar på sig mordet, den sprids i ryska sociala medier men har inte verifierats. Där hotas andra som protesterar mot kriget i Ukraina med att de står på tur.

Ilja Jasjin har all anledning att vara försiktig när det gäller Nemtsovs utredning, men säger ändå:

– Vi har en del kontakter i ryska regioner som vi fick från Nemtsov innan han mördades, och vi ska göra allt vi kan för att slutföra hans arbete och publicera rapporten.