MILJÖ

Miljöchefen: Svårt bevisa miljöbrott

1:43 min

Slamsugningsfirmans verksamhet har kritiserats i många år, ändå fortsätter problemen med stank av avlopp och diesel hos grannarna. Frågan är varför det kan fortsätta?

– Vi har lagt ned väldigt mycket tid på detta, hundratals timmar, det är förbannat frustrerande att lägga så mycket tid för ett ganska magert resultat. Men det här är inte Östtyskland, vi är inte Stasi, vi har inte de resurserna, eller befogenheterna att ingripa, som kanske skulle krävas för att få bukt med det värsta ofoget, säger Jonas Edin som är chef för miljötillsyn på kommunen.

Miljökontoret i Borås har en diger lista på anmälningar och synpunkter på slamsugningsfirmans verksamhet. Det handlar både om misstänkt dumpning av villaolja och förvaring av farligt avfall utan tillstånd. När det gäller det sistnämnda har bristerna lett till böter.

De många anmälningarna till trots, några hårda bevis för att slamsugaren har dumpat avlopp eller olja i avloppsnätet eller dagvattennätet finns inte. Och själv nekar han.

Ändå fortsätter det att lukta. P4 Sjuhärad har pratat med flera grannar i villaområdet i Borås, där firman har sin verksamhet, och som vittnar om att det då och då stinker både avlopp och diesel.

Varför får ni inte stopp på det här?

– Man får nästan ta personen när den har händerna i syltburken, det är ungefär som att bevisa inbrott, du får nästan ta tjuven på bar gärning.

Är det så svårt?

– Miljöbrott är bökigt, bara att få åklagaren att inleda förundersökning. Jag tror det bara är en gång på tio som det inleds förundersökning, säger Jonas Edin, chef för miljötillsyn på kommunen.

För att försöka få bukt med problemen har kommunen nu beslutat att slamsugaren ska sätta igen den brunn han har på tomten i villaområdet och som är kopplad till ledningsnätet.