
Han startade egen grannsamverkan
Den amerikanska modellen "neighbourhood watch", där grannarna gemensamt håller koll på vad som sker i det område man bor i, har kommit till Gagnef. Ola Granath är en av de i Gagnefs kommun som varit med och startat en grannsamverkan.
– Det startade för knappt ett år sen och det var några som hade börjat prata om den här aktiviteten kallad "grannsamverkan" som vi läst om att polisen gjort på några andra orter. Så vi tog kontakt med polisen här och fick till en träff där de fick berätta om vad det här innebar från deras sida.
Vid avtagsvägen vid bostadsområdet där Ola Granath bor står skylten med den stora, röda triangeln. En symbol med en avbruten kofot signalerar som för tjuvarna att här finns det en grannsamverkan.
-- Jag tycker det är väldigt värdefullt att vi tagit det här initiativet och får ytterligare en grannsamverkan där man bryr sig om varandra på ett lite mer djupare sätt än tidigare.
Känns det tryggt?
– Ja, det är tryggt och det tror jag alla kan skriva under på att det är bra att ha den här grejen - och att man bryr sig om varandra.
I dag är åtta hushåll anslutna till Olas grupp. Fast det finns betydligt fler runt om i kommunen, förklarar Johan Perjons som är säkerhetsamordnare i Gagnef kommun.
– Vi har 22 områden som är så kallade grannsamverkansområden. Vi har Dala-floda där princip alla byar är involverade, vi har Sifferbo som är en av våra största byar med 150 hushåll, och sen har de övriga områdena som är utspridda lite grann. Vi har några ställen i kommunen som vi saknar då men jag är säker på att det kommer att yngla av sig.
Det finns ingen risk att de här grannsamverkansgrupperna tar lagen i egna händer?
– Det är en ganska viktigt fråga och något som polisen tar upp vid varje informationsmöte som vi har och där det här är en av de viktigaste frågorna på agendan. Att lilla, minsta antydan på att det skulle finnas sådana signaler så avbryts det här. Det får absolut inte förekomma.
Istället handlar grupperna om hjälpa varandra att hellre lura tjuvarna, förklarar Ola Granath i Djurås.
– Som att tömma postlådorna och vintertid se till att det är steg på gården när man är borta eller be grannen att vattna blommor och tända lite lampor i huset med timer eller om grannen kommer in några gånger i veckan och tittar till.
Har ni haft nytta av er grannsamverkan det här året som den har funnits?
-- Ja, det har vi väl haft. Vi hade en bil med lite konstigt folk i som var runt och tiggde bensin och fick de inte det så ville de ha pengar till bensin. Vi rapporterade det här bilnumret till polisen och sen en timme senare så ringde polisen upp som konstatera att de hade den där bilen under sin flagg och nyckeln i fick. Så det var bra.
Till den som går i tankarna att starta en samverkansgrupp - vad säger du till dem?
– Starta. Ta kontakt med polisen och prata med din grannar. Bjud in din grannar och be polisen som är ansvarig i det området lokalt att komma förbi och berätta vad det här handlar om och vad ni kan få för tips och råd. Sen är det bara att köra igång, gör det redan i morgon.