Annie Lööf vansinnig på regeringen: "Ren statssocialism"

1:56 min

Regeringen satte i dag i gång den utredning som ska leda till att det blir kraftiga begränsningar för privata välfärdsbolag att ta ut vinster. Inte oväntat kommer nu kritik från delar av oppositionen, och hårdast är Centerpartiledaren Annie Lööf.

– Det här är ett förslag om ren statssocialism, och ett eko från 70-talet. Det här ett ideologiskt korståg mot människor som väljer fristående förskolor, skolor, äldreboenden och vårdcentraler, dundrar Annie Lööf.

Hon konstaterar vidare att regeringen och Vänsterpartiet i dag beslutat sig för att utvidga begränsningarna för vinster i välfärden till fler områden. Lööf menar att det kommer att drabba de allra svagaste.

– De funktionsnedsatta ska nu inte längre få välja vilka som hjälper dem i vardagen. Förbjuder man vinst så förbjuder man också alternativ inom såväl äldreomsorg, privat assistans för funktionsnedsatta, som äldreomsorg. Det är där som är min kritik, säger Lööf.

I dag utsåg alltså regeringen, i samförstånd med Vänsterpartiet, förre kommunalrådet Ilmar Reepalu till den som ska utreda hur man ska begränsa vinstuttaget i välfärden.

Enligt regeringen har köp av tjänster som utförs av privata aktörer i välfärden ökat de senaste åren. Till exempel köptes det offentiga vård- och omsorgstjänster för 19 miljarder för åtta år sen. Nu köper man för nästan det dubbla. Riskkapitalbolagens andel har ökat.

Utredningen ska vara klar i slutet av 2016 och en proposition ska upp till riksdagen året därpå. Civilminister Ardalan Shekarabi hoppas då på stöd från något eller flera allianspartier. Men Annie Lööf kunde inte uttrycka sitt nej tydligare än vad hon gör i dag.

– Centerpartiet kommer fortsätta att kämpa för att människor ska få välja sin förskola, skola och äldreboende i hela landet. Vi står upp för människors valfrihet.

Moderaternas förste vice ordförande, Peter Danielsson, är inte lika kategorisk. Han menar att det är för tidigt att uttala sig om Moderaterna kan tänka sig att stödja förslaget på kraftiga begränsningar av vinster i välfärden.

– I grunden är vi ju skeptiska att laborera med vinstbegränsning. Framför allt är vi oroliga för Vänsterpartiets ganska extrema uppfattningar i den här frågan, säger Danielsson.