Tiggare och givare i konstnärligt möte

2:21 min

Det viktigaste för att bli en bra tiggare är att vara relativt ren för att inte avskräcka givare, och att inte förställa sig. Det slås fast i en marknadsundersökning som ingår i en ny utställning på Skövde kulturhus. 

Var vanlig. Det ska gå att på något sätt identifiera sig. Var också gärna aktiv på något sätt - en motprestation i någon form. Var relativt ren, och ha en bra historia om varför du tigger.

Det är slutsatserna av marknadsundersökningen som slår fast vad som funkar och inte om du vill vara framgångsrik som tiggare i Sverige. Cecilia Parsberg är konstnären. Och hon ser en skillnad på vilket mått av eventuella knep vi accepterar från tiggare respektive andra.

– Vi tillåter det sättet att luras på marknaden. Men vi dömer en fattig som försöker på olika sätt övertyga. Och där kommer man åt någonting i ett värdesystem. Det blir någon sorts hyckleri.

Undersökningen ingår som ett moment i utställningen där huvudverket är en installation. En kör bestående av tiggare sjunger på vita duken. På motsatt sida sjunger samtidigt en kör av människor som ger till tiggarna. I mitten får betraktaren känna av ett märkligt möte mellan de båda grupperna.

– Vi har jobbat med olika stämningar i musiken. Utifrån alla intervjuer har vi tagit fram ett antal känslor. Någon spottade på mig. Eller, wow, jag fick en hundring! Eller hos givarna då att man blir ledsen eller melankolisk.