PRESSMEDDELANDE: ÅRETS MEDIEORM 2014

Tidningen 8 sidor är Årets Medieorm 2014

49 min

PRESSMEDDELANDE. Journalistikpriset Årets Medieorm 2014 tilldelas nyhetstidningen 8 sidor för projekten Alla väljare och Kommentarsfält för alla. Priset togs emot av chefredaktör Malin Crona på MEG, Mediedagarna i Göteborg, och delades ut av Sveriges Radios vd Cilla Benkö.
  
– Journalistik handlar om att ge en röst åt dem som inte har någon röst. Vi får aldrig glömma att det bara är 25 år sedan vi fick lika och allmän rösträtt i Sverige. Alla Väljare och Kommentarsfält för alla ger våra läsare samma möjlighet att delta i det demokratiska samtalet som alla andra, säger Malin Crona, chefredaktör på 8 sidor och mottagare av Årets Medieorm 2014.

Journalistikpriset Årets Medieorm ska gå till en medveten förnyare av journalistiken som har siktet inställt på framtiden.

– Via det här priset vill vi varje år lyfta fram någon eller några som på riktigt försöker att förnya journalistiken med hjälp av publiken. Det handlar inte om att abdikera från den egna rollen utan att på allvar ta tillvara publikens kreativitet och kompetens. Årets pristagare har dessutom gjort det tillsammans med en målgrupp som inte alltid har det så lätt att göra sin röst hörd i mediebruset, säger Cilla Benkö, en av instiftarna till priset och vd för Sveriges Radio.

Juryns motivering: 

”Många talar om att bjuda in publiken för att utveckla journalistiken. 8 sidor gör det för en publik som oftast finner den dörren stängd. Genom att utveckla öppna verktyg som gör det möjligt för alla att delta i samhällsdebatten utifrån sina förutsättningar och behov, ser de till att fler röster blir hörda. Det stärker demokratin och berikar journalistiken. För alla”.

Årets Medieorm 

Sveriges Radio instiftade 2011 priset Årets Medieorm för att årligen belöna en journalist/person/redaktion som arbetar föredömligt med journalistisk förnyelse och utveckling, med publiken i fokus. Prissumman är 10 000 kr. Juryn utgörs av Sveriges Radios vd Cilla Benkö, Martin Jönsson, digital direktör samt Sîlan Diljen, chef P3 Stockholm.

Tidigare pristagare: 
2011 – Flashbackgrävarna som avslöjade naturfotografen Terje Hellesös bildfusk
2012 – Räntekartan, SvD Näringsliv
2013 – Metropol 93,8 för ”Hur känns det?”