Kommunen utreder smiskande lärare

3:02 min

Sundsvalls kommun ska nu snabbutreda vad som gick fel när en tonårsflicka och en tonårspojke kränktes på en högstadieskola i början på februari. En manlig lärare ska enligt anmälan ha lagt en flicka över knät för att smiska henne, en pojke fotade händelsen. Men pojken fick ingen hjälp av rektorn. I stället ska han också ha kränkts.

– Vi har fått ärendet nu från skolinspektionen och jobbar för fullt med det, säger Ulf Fryklund som är tillförordnad skoldirektör i Sundsvall.

Svaret på hur händelseförloppet gått till enligt skolan och Sundsvalls kommun ska vara Skolinspektionen tillhanda redan nästa vecka.

Enligt anmälan har den manlige läraren tidigare antastat flickor i skolan, genom att dra dem i bh-banden bland annat. En klasskamrat fotade händelsen när läraren la tonårsflickan över knät. Läraren skrek då att pojken måste ta bort kortet, för att det kunde missuppfattas.

Men när pojken gick till rektorn så upplevde han inte att han fick något stöd. Enligt anmälan så ska hon istället ha blivit arg för att han använde mobiltelefonen på lektionen. Enligt Ulf Fryklund så finns det likabehandlingsplaner på skolorna som ska vara till vägledning för skolpersonal i hur de ska hantera liknande händelser.

– Om någon i personalen ens misstänker en kränkning då ska det utredas och det ska utredas skyndsamt, säger han.

Personalens inställning är också avgörande menar Ulf Fryklund.

– Det ligger också mycket i kulturen och bemötandet av skolledarna att personer känner att de kan komma och berätta när något hänt, säger han.