
Showan vara nära att dö - så är livet ett år efter attacken
P3 Nyheter möter Showan Shattak i de kvarteren i Malmö där han höll på att dö för ett år sen.
Regnet droppar från den utfällda markisen på Malmö FF-baren på Möllevångstorget i Malmö. Här brukar MFF-supportrar trängas när det är match. Nu är det lugnt i baren, men på uteserveringen sitter folk under värmelampor och tittar ut över Möllan som blivit en symbolisk plats för mångkultur.
– Det här är mitt Malmö, om jag inte kommer känna mig trygg på dessa gator så kommer jag inte vara trygg någonstans. Det här är mitt hem, säger Showan Shattak.
Feministisk förebild
Natten mot åttonde mars förra året var Showan Shattak och hans tre kompisar på väg till en feministisk fest och blev överfallna av personer med kopplingar till Svenskarnas Parti.
Sparkar, slag och flera knivhugg ledde till att Showan Shattak hamnade i koma, i en vecka. Han har fått lära sig allt på nytt och i dag, ett år efter, kämpar han fortfarande med minnet och rörelseförmågan.
– Året som gått har varit väldigt omtumlande och känslosamt. Det är inte lätt att födas om på nytt och komma tillbaka och vara gamla Showan.
Showan Shattak har blivit en förebild för den feministiska och antirasistiska kampen.
– Jag är en ung invandrare som bor på Möllevångstorget och blev överfallen på väg till internationella kvinnodagen utav nazister, säger han och fortsätter:
– Jag har tidigare varit offentlig som antifascistisk, kämpat mot homofobi och drivit feministiska frågor inom fotbollen. Så jag bockar av de här sakerna som folk kan relatera till och känna "det hade lika gärna kunnat vara jag".
"Vi vill inte ha er här, vi är fler"
För honom är demonstrationer och manifestationer ett medel för förändring, men han tror att det alltid kommer finnas oliktänkande grupper i samhället.
– Vår styrka är vårt antal och vår mångfald för den delen. När de kommer ut och försöker vinna territorium så måste vi visa att det är vi som byggt de här gatorna, det här samhället. Det här är vår plats, inte eran, säger Showan Shattak och avslutar:
– Vi kan inte komma och förbjuda varenda en nazistisk demonstration utan det som vi krävs är att vi människor som bor i de här städerna, som bor i det här samhället, kommer ut och stoppar dem. Att vi kommer ut och visar att vi vill inte ha er här, vi är så många fler.
Ingen åtalad:
Ingen har blivit åtalad för misshandeln på Showan Shattak och hans tre vänner.
Den natten förhörde polisen ett vittne på platsen som tre dagar senare efterlystes som huvudmisstänkt gärningsman.
Det har funnits uppgifter om att mannen befinner sig i Ukraina och Interpol har fått i uppdrag att hitta honom.
Nu var det länge sedan något nytt dök upp i utredningen och enligt den svenska polisen är chanserna små att de kommer komma längre.