Ekonomisk kris i festkassan

I Danmark talas nu om den största kulturskandalen på många år. Feståret 2005 till minne av sagoberättaren HC Andersens 200-åriga födelse barkar ekonomiskt åt skogen, bl a för en misslyckad tv-shows skull. Och i Norge har styrelsen för organisationen bakom allt jubilérande kring unionsupplösningen 1905 avgått efter hotande underskott:

”Detta är nästan svindel. Jag känner mig nära nog bedragen”, säger författaren Suzanne Brögger, en av de uppåt tvåhundra personligheter som ställt upp på att vara oavlönad s k HC Andersen-ambassadör. Hennes och andras upprördhet i Danmark handlar främst om den tv-show som sändes på själva födelsedagen 2 april från Parken i Köpenhamn. På tok för dyr.

Överdrivna en miljon dollar i gage till gamla rockmormor Tina Turner som i sista stund kastades in som huvudattraktion. Showen gick aldrig att sälja till de stora tv-marknaderna. 25 miljoner i underskott istället för rejäl vinst för att finansiera bl a satsningar för att bekämpa barnalfabetismen i tredje världen. Nu tvingas istället den sk. HC Andersen-fonden knapra på sitt fasta kapital. Ordet kulturskandal använts flitigt. Kulturministern Brian Mikkelsen har bett om förklaringar och nu på onsdag skall han redogöra för vad som skett inför folketingets kulturutskott.

Norges kulturminister Valgerd Svarstad Haugland har liknande bekymmer. Uteblivna sponsorintäkter och bl a fördyrad produktion av samlarmynten apropå 100-årsminnet av unionsupplösningen 1905 - guldpriset har nämligen stigit - har fått styrelsen för aktiesällskapet Norge 2005 att avgå. 30 miljoner SEK i underskott befaras nu för hela den s k 1905-markeringen och kulturministern får skjuta till vad som fattas.

Så för alla som hyser idéer på global nivå om att blanda offentliga och privata pengar för att driva nationella marknads- och exportfrämjande kampanjer med kulturella och humanistiska förtecken... eller tvärtom... kultur och humanism med kommersiellt marknadsinriktade förtecken...

2005 ser ut att bli ett varningens år i Norden.

Bengt Lindroth

bengt.lindroth@sr.se