Jönköpings län

Nu ska papperslösa få rätt till vård

2:00 min

Hittills har papperslösa bara haft rätt till vård i yttersta nödfall, men det vill politikerna i länet ändra på.

Pangan Rahmati flydde från Afghanistan och levde i Jönköping under nästan två år som papperslös, alltså utan tillstånd att vara i Sverige. Migrationsverket ville skicka tillbaka henne till Afghanistan och polisen jagade henne fram till september förra året då hon fick uppehållstillstånd.

Jag gick inte till doktorn och åt inte medicin. Det var mycket svårt att gå dit.

Under den perioden behövde hon vård flera gånger, bland annat för sin huvudvärk som förmodligen kom från den press hon levde under. Hon fick tillfälligt hjälp av en läkarkontakt, men att besöka vårdcentral eller sjukhus var inte att tänka på. Hon fick inte heller någon psykologhjälp eftersom hon inte hade personnummer eller papper. 

Jag kände mig utanför samhället. Jag mådde inte bra. Jag har huvudvärk och gråter.

I dag får papperslösa och asylsökande bara akut vård, eller "vård som inte kan anstå", som det heter. Men nu vill politikerna i regionen ändra på det. Nästa vecka väntas man fatta beslut om att utreda hur man skulle kunna ge asylsökande och papperslösa samma rätt till vård som svenska medborgare.
– Vi vill ge ett uppdrag till vår enhet för folkhälsa och sjukvård att utreda förutsättningar och konsekvenser av att införa vård på lika villkor för asylsökande och papperslösa som för oss övriga medborgare, säger regionrådet och kristdemokraten Mia Frisk.

Finns det en risk att det kommer in i en stor mängd personer som kan nyttja detta?

– Nej, det tror jag inte.

Politikerna vill nu ha en snabbutredning för att inte fler personer som befinner sig i länet ska nekas vård. Pangan Rahmati har i dag rätt att vistas i Sverige och har börjat läsa svenska. Hon är glad över att politikerna vill lätta upp reglerna.
– Jag tycker det är bra.

Hör vad Diakon Annika Ask har att säga om förslaget i ljudklippet nedan.