PFAS-drabbade kräver upprättelse

1:37 min

Den går under namnet PFAS-föreningen och bildas för att få till en juridisk process eller förlikning efter det omfattande giftutsläppet i Kallinge.

Fram till nu har man funnits på Facebook där gruppen har passerat 1000 medlemmar. Nu anser man sig vara redo för nästa steg och det är alltså bildande av PFAS-föreningen.

Namnet kommer av den samling gifter som tidigare funnits i det brandskum som under många år använts på flygflottiljen. Allt pekar på att utsläppen kommer från Försvarsmakten för trots ett idogt letande i Kallingeområdet har man inte hittat någon annan källa till utsläppet.

Rätt till ersättning
Advokat Göran Starkebo som är anlitad av gruppen menar att det svåra i det här fallet inte är vem som släppt ut gifterna, det kniviga är istället något helt annat.

– De halter av PFAS som finns i kroppen hos de här människorna, är det något som utgör skäl för skadestånd? 

Men det finns också andra frågor som kan dyka upp. Exempelvis om utsläppet gjort att priserna på mark och fastigheter i Kallinge sjunkit. Om så skulle vara fallet menar Göran Starkebo att det också ska betalas ut en ersättning för det.

Väldigt fel
Hur länge en sådan här process kan ta är svårt att sia om men Herman Afzelius som är initiativtagare till föreningen är tydlig på en punkt. Skulle ingen ställas till svars och man skulle bli utan skadestånd, då är något väldigt fel:

– Om det är okej att under 30 år spruta ut ett brandskum som är giftigt, då är det något som är väldigt fel på vår lagstiftning.