Svenska kvar som obligatoriskt skolämne i Finland

1:50 min

Skolsvenskans öde i Finland är avgjort. Under förmiddagen röstade Finlands riksdag ner ett förslag om att göra svenskan till ett valfritt skolämne.

Riksdagen gjorde tummen ner för medborgarinitiativet om att göra svenskundervisningen frivillig i de finska skolorna. Frågan avgjordes i en omröstning där rösterna föll 134 emot respektive 48 för.

Debatten har varit het efter ett så kallat medborgarinitiativ krävt att den obligatoriska svenskundervisningen i de finländska grundskolorna slopas.

I Helsingfors möter Ekot i dag Teemu Lindroos som läst svenska i sex år. Han tycker inte att han har någon användning av det svenska språket.

– Jag känner ingen som använder svenska och pratar det aldrig. Då glöms det bort och man känner sig obekväm med språket, säger Helsingforsbon Teemu Lindroos.

Talar ni svenska?

– Nej, nej. Det gör vi inte.

Enligt gällande grund- och språklagar är både finska och svenska officiella språk i Finland. Minst tre års undervisning är obligatorisk, och ytterligare tre för den som går i gymnasiet.

Trots det svarar de flesta Helsingforsbor mej på engelska. Mikku förstår inte vitsen med att det ska vara obligatoriskt.

– Jag är från östra Finland där har man större användning av ryska, säger han, jag var inte alls motiverad att behöva läsa svenska i sex år.

Skolsvenskan har fått känslorna att svalla i Finland. Tvångssvenskan kallas det bland de som är emot, medan förespråkarna tycker det är självklart att behålla svenskan.

De hänvisar ofta till den långa gemensamma historien och kulturarvet och den svenskspråkiga finska minoriteten. Gymnasieleven Pyörni Vartiainen är en av dem som vill behålla svenskan.

– Lite ironiskt eftersom jag inte kan svara på svenska, säger han.