Åklagare vill se krafttag mot miljöbrott

1:30 min

Som P4 Sjuhärad berättat dumpas miljöfarligt avfall i Borås avloppssystem, utan att polisen reagerat. Miljöåklagare Jörgen Lindberg tycker myndigheterna generellt borde ha bättre beredskap.

Vår granskning fortsätter av den misstänkta dumpningen av farligt avfall som drabbar boende i ett villaområde i Borås.

Problemen har pågått i flera år och miljökontoret tror att slamsugningsfirman i området olovligen släpper ut olja och avlopp.

I tisdags slog en av grannarna larm till polisen när slamsugningsfirman verkade dumpa avfall men någon patrull skickades aldrig ut. Ingen vid polisen i Borås vill idag kommentera varför. Slamsugaren i området säger själv att han är oskyldig.

Miljöåklagaren Jörgen Lindberg vill inte kommentera det enskilda fallet men säger att han har förståelse för att de drabbade i villaområdet i Borås tycker att det är frustrerande att inget händer.

– I vissa lägen kan det vara andra brott som behöver prioriteras. Men om det finns anledning att tro att det sker olagliga utsläpp på en särskild plats, och vid upprepade tillfällen, så tycker jag att man borde kunna ha en beredskap för att rycka ut när ett larm kommer.

Jörgen Lindberg säger också att förutsättningarna för att få någon åtalad för miljöbrott är betydligt bättre om man kommer snabbt på plats när något sker. Men han tycker att folk ska fortsätta slå larm när man misstänker ett miljöbrott.