Rumänska arbetare får dålig lön

En stor del av arbetskraften på Folket Park i Malmö är numera utländska säsongsarbetare. Tivolit utnyttjar säsongsarbetarna genom att låta dem jobba långa dagar, och enligt dem själva är lönerna bara en bråkdel av vad svenska sommarjobbare får. Dessutom saknar Skattemyndigheten inbetalningar för skatt och arbetsgivaravgifter.

En rumän som jobbar på Folkets Park i Malmö berättar om arbetsveckor som kan vara uppemot 60 timmar. Andra vi pratat med berättar om 80 timmarsveckor. De säger att de jobbar varje dag.

Det är företaget Axels Nöjesfält AB som driver Folkets Parks tivoli på entreprenad åt Malmö Stad, och det har man gjort i många år.

Till stor del består arbetskraften på tivolit av rumäner, och enligt uppgifter till P4 Radio Malmöhus rör det sig om ett 20-tal, och flera av dem som vi har pratat med berättar att de tjänar 900 eller 1000 kronor i veckan. Pengarna får de i handen.

Tony Andreasson, som är ansvarig på Axels Nöjesfält AB, säger emellertid att det här inte alls stämmer.

– Nej, jag har kollektivavtal med Hotell och restaurangfacket, och det är det som vi rättar oss efter, säger Tony Andreasson.

Han berättar att hans anställda rumäner tjänar 14 400 kronor i månaden. Pengarna utbetalas kontant. Först säger han att utbetalningen sker månadsvis, men vid en senare kontakt har han ändrat sig till varannan vecka. Andra uppgifter säger att rumänerna får en klumpsumma när de åker hem.

Rumänerna själva verkar inte veta något alls om pengar utöver 1000-lappen varje vecka, och den 1000-lappen säger Tony Andreasson är en matpeng.

Enligt de uppgifter jag har fått, så förekommer inga 14 400 kronor utan bara en 1000-lapp i veckan?

Det är alldeles fel i så fall. Det är ju skatt dragen på de 14 400 kronorna. Du får ta kontakt med min revisor, så får han reda ut det här, säger Tony Andreasson.

Efter vår koll med Skattemyndigheten hittade vi inga uppgifter alls på de rumäner som vi pratat med. Från Malmö kommuns sida säger man att det inte finns någon kontroll av att entreprenörerna följer kollektivavtal, men man lovar nu att granska fallet.