Polisen bekämpar inte illegalt spelande

Trots att det pågår ett omfattande illegalt spel på automater i Uppsala anser sig polisen inte ha resurser att sätta stopp för brottsligheten.

Som Upplandsnytt rapporterat sker det olagliga spelet bland annat på pokermaskiner på pizzerior och det handlar om stora belopp som omsätts, pengar som ofta hamnar i fickorna på tungt kriminella.

Upplandsnytt besökte 100 slumpvis utvalda småbutiker och pizzerior och i 19 lokaler. Så på nästan på var femte ställe fann vi automater av den typ som enligt polisen kan användas för att bedriva illegalt spel.

Vi provspelade på fem ställen och på samtliga kunde man vinna pengar i strid med lagen.

Företagen som förser krogar och butiker med illegala apparater har enligt rikskriminalen ofta kopplingar till kriminella nätverk

Men trots att automaterna är en födkrok för tungt kriminella kan verksamheten pågå ostört eftersom polisen inte prioriterar den här brottsligheten.

-Det är väldigt svårt att jobba mot den här typen av brottslighet överhuvudtaget, säger Roger Hellström, inspektör på Uppsalapolisens restauranggrupp.

Automaterna är en bra intäktskälla för den organiserade brottsligheten eftersom en pokermaskin i snitt drar in så mycket som en miljon kronor per år. Men ändå anser sig polisen inte kunna prioritera det här.

-Det är så enormt resurskrävande att arbeta med det här och varken vi eller kommunen har speciellt stora resurser överhuvudtaget.

(