Feministiskt initiativ skuggar den lokala politiken i Västerås

3:30 min

Nu finns Feministiskt initiativ, Fi, även i Västerås. Partiet formerar grupper som ska skugga den lokala politiken med sikte på valet 2018. Men först väntar det första årsmötet.

Inför valet i höstas var Sala den enda västmanländska kommun där Fi ställde upp, och där fick partiet också en ordinarie plats i kommunfullmäktige.

Men inför nästa val hoppas Fi ta plats även i Västerås. Marika Hämeenniemi sitter med i den tillfälliga styrelsen och ser fram emot det kommande årsmötet.

– Det ska bli jättespännande. Vi satsar på att styrelsen ska bli ganska stor, sju till nio ledamöter, och jag hoppas den ska representera mångfalden bland våra medlemmar.

Marika Hämeenniemi uppskattar att föreningen idag har runt 100 aktiva medlemmar i Västerås, av dem 20 procent män. Hon är övertygad om att det finns underlag för att fylla styrelsen och att ledamöterna ska vara så många som upp till nio personer är ett medvetet val.

– Ja, absolut. En liten styrelse är sårbar och vi vill engagera våra medlemmar. Fi bygger på en grundtanke om jämlikhet och lika villkor och representation, att många röster ska höras.

– Vi vill vara en platt organisation som bygger på medlemmarnas initiativ och engagemang och då behöver vi vara många representanter i styrelsen. Vi har också mycket arbete framför oss och då behöver vi vara många, säger Marika Hämeenniemi till P4 Västmanland.

Men trots att ni inte har någon formellt vald styrelse och fortfarande inte har ställt upp i något val i Västerås, så jobbar ni ändå aktivt i den lokala politiken?

– Vi har precis bildat en skugg-fullmäktigegrupp, som ska jobba nära det lokala kommunfullmäktige, förhoppningsvis också landstingsfullmäktige framöver. Ambitionen är att delta i debatten och komma så nära den lokala politiken som möjligt.

Nyligen blev Fi i Västerås inbjudna av RFSU i Västerås för att tillsammans med andra lokala politiker diskutera hur man bör jobba med transfrågor i Västerås, berättar Marika Hämeenniemi.

– Det var jättekul att få vara med i den diskussionen och formulera våra konkreta förslag.

Men kan ni i skugg-gruppen få något inflytande eller är det bara en fråga om att sätta sig in i det som händer?

– Vi har ju ingen röst i fullmäktigerummet men vi kan skriva debattartiklar, genomföra manifestationer, och föra dialog som genom nätverket vi var inbjudna till genom RFSU i tisdags, då fanns det politiker som lyssnade på de konkreta förslag vi hade.

– Jag tror absolut att vi kan göra skillnad lokalt även om vi inte sitter i fullmäktige förrän 2018, säger Marika Hämeenniemi från Fi i Västerås trosvisst.