Oro för börsutvecklingen

De svenska börsbolagens rekordvinster det senaste året räcker inte för att hålla uppe priset på företagens aktier. Det står klart efter de senaste veckornas nedgång på Stockholmsbörsen. Nu är man orolig för att ekonomin både här hemma och i USA tappar fart.

Peter Malmqvist är analyschef på mäklarfirman Nordnet.

– En del signaler tycker man ser lite trista ut helt enkelt och då befarar man att vinsterna framöver ska bli sämre än man räknat med. Det här har accelererat de senaste två till tre veckorna, den här konjunkturpessimismen som har smugit sig på, säger han.

Höga förväntningar
Det var i mitten av april som Stockholmsbörsen började backa efter att ha varit uppe på 8 procent tidigare under vårvintern. Men den står fortfarande på plus 3,7 procent hittills i år.

Det är inte bara tecknen på en ekonomisk avmattning som förklarar den senaste tidens börsnedgång. Höga förväntningar spelar också in säger Mattias Sundling, analyschef på fondfirman Hagströmer & Qviberg.

– Det behövs inte så mycket för att det där ska börja kännas skakigt. Verkstadsföretagen har ju rapporterat kanonbra vinster, till exempel Volvo.

– Men bara det att Volvo och Scania antydde att orderingången inte ökar lika starkt längre, har ju räckt för att kurserna skulle gå ner. Det säger något om hur högt ställda förväntningarna är på framtiden, säger Mattias Sundling.

”Stökigt halvår”
Sundlings prognos för resten av året är att nervositeten fortsätter.

– Jag tror att det här blir ett ganska stökigt halvår, som ligger framför oss. Jag tror att börsen kan gå upp någon halv procent men det blir fortsatt ett ganska jobbigt halvår, tror vi.

Peter Malmqvist är fortfarande optimist.

– I början av det här året tyckte jag att mellan 15 och 20 procents uppgång, sedan blev det så mycket utdelningar så då fick jag faktiskt lägga till: inklusive utdelningar. Jag har väl egentligen ingen anledning att ändra den uppfattningen.

Brita-Lena Ekström
brita-lena.ekstrom@sr.se