Skärpta avloppskrav blir dyr nota för landsbygdsbor

1:35 min

Många landsbygdsbor kommer att tvingas gräva ny och bättre avloppsrening de kommande åren. Bland annat EU:s vattendirektiv gör att många kommer att få sina enskilda avlopp utdömda av myndigheterna.

Alexander Spak är oberoende rådgivare i bland annat Falköping och Skövde. Han säger att det är svårt att tippa kostnaden men från 50 000 kronor och uppåt får man räkna med, menar han.

– Det är bra att räkna högt. Men kostnaden kan bli upp till 80 000 kronor, det beror lite på, säger han.

Många av de som bor på landet kommer att få sina enskilda avlopp utdömda under de kommande åren. Minireningsverk, infiltration, markbädd är några av de alternativ som finns. Men vad du än väljer kommer det att kosta pengar. Men hur mycket är svårt att säga generellt, det beror helt på vilken teknik du investerar i och hur det ser ut där du bor.

– Jag gillar inte att slänga med siffror i ett tidigt skede. Många faktorer ska räknas in i slutpriset, menar han.

På en del håll går man samman i föreningar eller samfälligheter och ansluter sig till kommunalt vatten och avlopp. Då blir kostnaden vanligtvis från 150 000 kronor och uppåt.  Men vanligast är enligt Alexander Spak att den enskilde själv gräver markbädd eller infiltration.

Han har förståelse för att folk reagerar på att man tvingas göra stora investeringar, men miljölagen är tydlig på den här punkten, menar han:

– Det är ju inte alltid man vill besiktiga bilen och göra vad som krävs. Men det kräver lagen, och samma sak är det med avloppen. Då är det miljöbalken som styr, säger han.

Flera kommuner (tex Tidaholm och Hjo) har redan genomfört eller är på god väg att genomföra inventeringen. Men i andra kommuner (Skara och Tibro, till exempel) har man inte hunnit alls lika långt.

Tomas Ek
tomas.ek@sverigesradio.se