Finska militärer: Så tar Ryssland över Gotland

5:55 min

En grupp finska militärexperter och politiker är starkt kritiska till Gotlands låga militära beredskap. I ett scenario i den finska tidskriften Suomen Kuvalehti beskriver de i detalj hur ett ryskt maktövertagande av Östersjön går via Gotland. 

Finlands försvarsdoktrin har länge vilat på antagandet att ett ryskt angrepp mot Finland går via pansarangrepp i Karelen.

Men Ryssland har helt andra möjligheter idag, att genomföra "hybridkrig" och informationspsykologiska angrepp. Det visar utvecklingen i Ukraina, enligt de finländska militärexperterna.

Deras scenario beskrivs i det senaste numret av den finländska tidskriften Suomen Kuvalehti:

Politiska läget på Östersjön är ansträngt. Bara dom allra nödvändigaste diplomatiska kontakterna mellan Ryssland, Sverige och Nato-länderna fungerar. Polen, Lettland, Litauen och Estland har delvis mobiliserat sina styrkor. Nato har höjt beredskapen för sina toppstyrkor. Rysslands styrkor i Kaliningrad har satts i ständigt beredskap och de har under en månad genomfört tre beredskapsövningar.

Gotland blir händelsernas centrum när Gotlands Hemvärnets bataljonschef kidnappas. Samtidigt brinner det i Försvarsmaktens förråd, som rymmer öns fjorton stridsvagnar. En otidigare okänd rörelse som heter Gotlands folkrepublik dyker upp på Internet. Enligt deras officiella hemsida har folkpubliken startats eftersom Sverige inte varit villig att försvara ön och för att Sverige inte utnyttjar Gotlands tillgångar av skiffergas på ett sätt som kommer gotlänningar till nytta. Gotlands folkrepublik meddelar att nu ska Gotland själv ta kontrollen över sina naturtillgångar, ekonomi och sitt styre.

Ett svenskt JAS Gripen plan som flyger över ön skjuts ner från marken. En väsentlig del av ryska flottan håller på att förflytta sig från St Petersburg via Finska viken förbi Gotland.

Svenska regeringen sitter mitt i ett krismöte när tre stora bilbomber exploderar, i Stockholm, Malmö och Göteborg. En terroriströrelse tar ansvaret för attentaten och hotar att fortsätta med fler attentat mot Försvarsmakten.

Morgonen därpå dyker ryska helikoptrar upp ovanför Gotland. Tunga ryska landsstigningsfartyg förstärker på land. Med finns också luftförsvarsmissiler. Sveriges försök att förhindra Rysslands landstidning på Gotland lyckas bara delvis. Men svenska Gripenplan lyckas tillsammans med marinens fartyg sänka ett ryskt landsstigningsfartyg och ett ryskt jaktflygplan.

Ryssland ger nu Sverige ett erbjudande. De kan avsluta sina militära aktioner om Sveriges flotta, inklusive ubåtar, drar sig tillbaka till sina hemmahamnar på fastlandet. Under tiden politikerna i Sverige och Finland funderar attackerar Ryssland Sveriges militära ledningscentral i Stockholm med missiler.

Nästa morgon hindrar Rysslands S-400 luftförsvarssystem på Gotland all flyg över Östersjön. USA kan förstöra systemet men väljer att följa utvecklingen från sidan och väntar på nästa rörelse. Så har Ryssland tagit kontroll över Gotland.