Furtenbach: Därför bubblar kritiken inom M upp nu

Både Moderaternas nya partisekreteraren Tomas Tobé och Muf talar i dag om toppstyrning hos Moderaterna under tiden då Reinfeldt och Borg styrde. Varför?

– Nya moderatledningen vill markera starten på något nytt, säger Ekots inrikespolitiske kommentator Fredrik Furtenbach.

– Det gör ju nya ledningar gärna, men det är ändå intressant eftersom Reinfeldt och Borg haft närmast helgonstatus i partiet. Bakgrunden är förstås att Reinfeldt hade rekordhöga förtroendesiffror bland väljarna, och Borg var Sveriges mest beundrade politiker enligt SOM-institutet i Göteborg.

– Kritik mot dem har varit väldigt ovanligt inom Moderaterna, även om partiets eftervalsgrupp tidigare kommit fram till att idédebatten avstannade under Reinfeldts andra period. Någonting måste rimligen hända med självbilden i ett parti som tappade ungefär 7 procent i valet i höstas. Det är nästan lika mycket som i Bo Lundgrens katastrofval 2002. Ändå har det hittills inte alls varit samma katastrofstämning. 

Varför kommer den här kritiken nu?

– Den som vill förändra något med trovärdighet måste ju kritisera det som varit. När Reinfeldt själv tillträdde var han mycket hårdare mot sin företrädare, Bo Lundgren, än den nya ledningen nu är. Jag tycker snarast att det dröjt förvånansvärt länge innan Reinfeldt och Borg fick kritik. Orsaken till det är väl dels att de så beundrade eftersom de tog regeringsmakten 2006, dels att en del i partiet säkert tänkt att det bara var invandringspolitiken som var feltänkt i senaste valrörelsen.

Stämmer det då att Moderaterna är toppstyrt?

– Moderaterna är sedan länge ett hierarkiskt parti och har väldigt länge uppfattats som toppstyrt. Om det verkligen blir någon skillnad på det under nya ledningen återstår att se. Kulturen i partiet har ofta jämförts med näringslivet, ledaren får hålla på så länge som det går bra. Partiledaren är ofta beundrad, under Bildt och Reinfeldt har det ibland funnits drag av personkult, säger Ekots inrikespolitiske kommentator Fredrik Furtenbach.