Istanbul: Tusentals tågade i protest mot mäns våld

0:52 min

I Turkiet har det brutala mordet på den 20-åriga studenten Özgecan Aslan rört upp starka känslor. Hon har nu blivit en symbol för mäns våld mot kvinnor och i dag tågade tusentals kvinnor och män på den asiatiska sidan av Istanbul för kvinnors rättigheter.

”Özgecan lever! Vi är alla Özgecan! Mord på kvinnor är politik! skanderar studentorganisationen Häxorna.

8 mars-tåget är långt och det omtalade mordet på den 20-åriga studenten Özgecan Aslan har inspirerat till årets tema: Motstånd mot mäns våld mot kvinnor.

Det har nu gått tre veckor sedan det brutala mordet på Özgecan Aslan. Enligt turkiska medier var hon på väg hem när hon blev överfallen av busschauffören på den buss hon färdades i.

Mannen ska ha försökt våldta henne. När hon försvarade sig dödade busschauffören henne – sedan brändes hennes kropp och dumpades i en flod.

– Vi vill inte ha fler Özgecan. Därför är vi här i dag, säger Seyda Gurbuz, som går under en banderoll som riktar kritik mot regeringspartiet AKP.

Dagens demonstrationer arrangeras av den feministiska organisationen Kadinlar Platformu. Klockan 19 i kväll börjar deras nästa demonstration på Taksimtorget här i Istanbul.