Wallströms tal inför Arabförbundet har ställts in

4:15 min

Utrikesminister Margot Wallströms tal inför Arabförbundet i Kairo i dag har ställts in och hon har åkt därifrån. Wallström berättar för Ekot att hon tycker att det som inträffat är olyckligt.

Så sa Wallström om de saudiska spöstraffen

Läs Wallströms planerade tal till Arabförbundet ord för ord

– Jag hade sett fram emot att få tala. Jag kom väl förberedd på inbjudan av Arabförbundet. Det här har försatt dem i en väldigt besvärlig situation eftersom det betyder att ett land kan blockera också ett event av det här slaget, säger Margot Wallström.

Är du stolt över Sveriges hållning?

– Jag står upp för demokrati och mänskliga rättigheter. Eftersom jag föredrar att vi har en rak och direkt kommunikation om det så att jag hade velat träffa Saudiarabien och diskuterat med dem. Jag fortsätter att arbeta med egyptens utrikesminister som vi har haft ett långt möte med, men även med Arabförbundets generalsekreterare Nabil al-Araby och företrädare från andra länder, säger Margot Wallström.

Vad innebär detta för vapenavtalet?

– Det har överhuvudtaget inte nämnts i det här sammanhanget. Det som lyfts fram är att man har reagerat strakt på det vi har sagt om demokrati och mänskliga rättigheter, säger Margot Wallström.

I dag möts Arabförbundets utrikesministrar i Kairo där de bland annat förväntas diskutera Egyptens förslag om att bilda en gemensam styrka mot den extrema jihadistgruppen, Islamiska staten. Sveriges utrikesminister Margot Wallström hade bjudits in som hedersgäst och skulle även ha hållit ett tal vid öppnande av mötet. Men den svenska utrikesministerns tal har stoppats av Saudiarabien.

Ekots Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén rapporterade på plats från mötet. Hon berättar att det är ovanlig att en europeisk utrikesminister på det här viset stoppas från att tala. 

– Att på det här viset stoppa ett framträdande kvällen före är ganska anmärkningsvärt. Det vi vet är att Saudiarabien starkt har vänt sig mot den kritiken som riktats mot landet för framförallt piskstraffet mot bloggaren Raif Badawi. Saudiarabien gjorde ett uttalande i förrgår om att man inte accepterar utländsk inblandning och att man ser detta som en medieattack, säger Cecilia Uddén.

Vad säger detta om motsättningarna i arabvärden?

– Saudiarabien är en mycket tung aktör och det beror på att Saudiarabien har pengarna. Med dessa oljepengar kan man styra mycket av det som sker på kontinenten. Jag vet också att Arabförbundets ordförande Nabil al-Araby var mycket bekymrad och beklagar detta för inför Margot Wallström så att det finns motsättningar här. Men det är pengarna som har talar, säger Cecilia Uddén.

Det är ovanligt att utländska regeringsföreträdare får framträda inför arabledarna, men att den svenske utrikesministern fick inbjudan att tala på mötet har tidigare kopplas till att Sverige har erkänt Palestina som självständig stat.