Gränna

Ny satsning: Asylsökande cyklar runt Vättern

2:54 min

I Filip & Fredriks film Trevligt folk lär sig somaliska flyktingar att spela bandy. Nu väntar ett liknande projekt utanför Gränna.

I Trevligt folk är det Filip och Fredrik. Här är det Erik och Emelie. I efternamn heter de Hugander och de bor i Gränna. Det handlar om cykelträning för integration och välbefinnande och det är asylsökande som bor på gamla motell Vida Vättern norr om Gränna som fått frågan om att vara med. 24 personer har redan anmält intresse.

– Jag gillar cykling och så har jag ett engagemang i det här asylboendet. Jag vet själv att jag blir glad av att röra på mig. De här människorna har ju ganska mycket tid och ganska tråkigt. Det var så idén kom fram, säger Erik Hugander.

Erik Hugander har hittills fått in totalt nio cyklar men menar att det kommer behövas några till för att tillgodose behovet.

– Maximalt behöver vi 70 cyklar för det är så många som bor här, men gärna nio cyklar till eller ännu fler.

Man brukar säga att det är resan som är målet och lite inne på det spåret är Erik Hugander, som pratat med organisationen runt Vätternrundan för att se om det går att ordna att de asylsökande får delta i loppet. Just nu ser det ut som att de kommer delta i antingen Halvvättern och Tjejvättern.

– Det kan vara ett mål att sikta mot, men nu är det inte säkert att vi når det målet. Men under vägen så kommer det bli mycket trevliga träningsrundor och en del som aldrig cyklat innan kommer lära sig cykla. Man blir glad av att röra på sig och motionera.

Dessutom kommer de asylsökande ha användning av cyklandet även på fritiden i framtiden.

– Att Vida Vättern ligger där det ligger gör så at det är väldigt ont om bussförbindelser, då kan cykeln också göra att de kan ta sig till Ödeshög eller Gränna för att ta en kopp kaffe.

Nu ska cyklar, hjälmar, vattenflaskor och annat samlas in. Samtidigt har Vätternrundans vd Eva-Lena Frick lovat att ställa upp med startplatser till Halvvättern och Tjejvättern.

Även de asylsökande ser fram emot det nya äventyret att lära sig cykla.

– Det är en väldigt bra idé. Det är väldigt bra för oss och vi uppskattar det som Erik gjort för oss, säger en asylsökande på boendet.

Hör vad de asylsökande har att säga om initiativet i ljudklippet i toppen av sidan.

Hör även vad Fredrik Wikingsson har att säga om Vida Vätterns initiativ i ljudklippet nedan.