KD: "Hoppas att avtalet avslutas redan på torsdag"

1:02 min

Margot Wallströms inställda tal i Kairo skapar politiska reaktioner på hemmaplan. Saudiarabiens agerande ger än större anledning att säga upp det militära samarbetsavtalet, menar man såväl från KD och FP som de rödgröna. Moderaternas utrikespolitiska talesperson ser en risk att Sverige tappar sin röst i regionen.

- Det är allvarligt om Sveriges röst stoppas eller försvagas. Det finns en risk för att man bränner relationerna till länderna i regionen. Först fick Margot Wallström inte komma till Israel och nu stoppas hennes tal, säger Karin Enström till TT.

Att Saudiarabien i dag stoppade utrikesminister Margot Wallström från att tala inför Arabförbundets utrikesministrar i Kairo, ger kritikerna av det kontroversiella militära avtalet vatten på sin kvarn. Och både från rödgrönt och blått håll höjs röster för att avtalet bör avslutas.

Folkpartiets utrikespolitiska talesperson Maria Weimer säger att regeringens linje inte fungerar och att man nu måste sätta ner foten.

- Jag tror inte att regeringens linje, att man ska kritisera Saudiarabien men ändå vill fortsätta att sälja vapen dit, fungerar. Man kan inte både äta kakan och behålla den, säger Weimer till TT.

Caroline Szyber, kristdemokratisk riksdagsledamot, säger till Ekot att Saudiarabien i och med sitt agerande inte visar upp någon som helst önskan till dialog kring brist på mänskliga rättigheter och demokrati, och att Sverige då inte ska ha någon handel med landet.

– Jag hoppas att regeringen redan nu på torsdag på regeringssammanträdet markerar genom att säga upp det här avtalet, säger Szyber.

Socialdemokratiska ungdomsförbundet har stärkt sin övertygelse att det militära samarbetsavtalet med Saudiarabien måste avslutas efter dagens händelser, och Vänsterpartiets Hans Linde säger att det blir allt svårare att rättfärdiga ett avtal med Saudiarabien.

– SSU:s fullständiga övertygelse är att det här avtalet måste avslutas helt och hållet och det har blivit ännu mer tydligt efter de här händelserna, säger Ellinor Eriksson, SSU:s tillförordnade förbundsordförande.

– Det är självklart rent formellt möjligt för regeringen att förlänga avtalet men det blir mer och mer politiskt svårt att göra det i synnerhet när saudierna själva markerar mot mänskliga rättigheter, säger Vänsterpartiets utrikespolitiske talesperson Hans Linde.

Miljöpartiets utrikespolitiska talesperson Valter Mutt:

– Nu visar den saudiska regimen att man inte bara försöker tysta sina egna medborgare utan också ledande företrädare för andra länder så det här är väl ännu ett tydligt skäl att inte förlänga, säger han.