Nya regler för nyckelhålsmärkning

1:46 min

Den första mars kom nya regler för nyckelhålsmärkta livsmedelsprodukter. Enligt de gamla reglerna ska det vara mindre fett i nyckelhålsmärkt mat. Men de mjölkprodukter som inte är drickbara, exempelvis yoghurt, får med de nya reglerna nu vara fetare.

Bland annat kommer Gefleortens mejeriförening nu att ändra i sitt sortiment enligt Toomas Allmere som är marknadschef på Gefleortens mejeriförening.

– I så fall kommer mellanfilen ha nyckelhålsmärkning, säger han.

Det kan också tillkomma fetare, grädde, creme fraiche och gräddfil enligt honom. Mejeriprodukter innehåller mättat fett som är den onyttiga sorten av fett. Nyckelhålsmärkt yoghurt får max innehålla 1.5 gram fett med de nya reglerna. Tidigare var det 0.7 gram.

Enligt Anette Jansson som är dietist på Livsmedelsverket äter vi inte lika mycket yoghurt som vi dricker mjölk och därför ska det inte vara någon hälsorisk att höja gränsen på yoghurten. Då fetthalten också påverkar smaken tror hon att fler kommer köpa nyckelhålsmärkta produkter.

– Konsumentens upplevelse utav yoghurt som bara innehåller 0.7 gram kan vara rätt så blaskig. Då kanske man väljer den som har 3.0 gram istället.

Det verkar ändå vara många som köper det de tycker är gott eller det som är billigt, istället för att se efter nyckelhålsmärket.

– Kanske inte för alla, men för väldigt många tror jag att de mer kollar på vad det faktiskt kostar än vad det innehåller, säger Gävlebon Fastulv Ericson som själv inte brukar kolla efter nyckelhålsmärkt mat.