Ökar pressen om Saudiavtalet efter Wallströms stoppade tal

1:58 min

Den saudiska protesten mot Margot Wallström i Kairo i dag ökar pressen på regeringen att avsluta Saudiavtalet. Flera allianspartier vill att regeringen beslutar att inte förlänga avtalet redan den här veckan.

– Jag tycker att man ska tillfället i akt och redan vid nästa regeringssammanträde säga upp det här avtalet. Man kan inte kritisera Saudiarabien för MR-övergrepp och sen fortsätta sälja vapen till det landet, säger Maria Weimer (FP).

Den 15 maj förlängs det militära avtalet med Saudiarabien, om inte regeringen bestämmer sig för att i stället avbryta samarbetet.

Förhandlingarna pågår just nu mellan regeringspartierna, och frågan har potential att skapa en regeringskris om Miljöpartiet och Socialdemokraterna inte lyckas komma överens.

Stefan Löfvens linje har hittills varit att omförhandla det tioåriga avtalet, medan Miljöpartiet vill att det avslutas helt.  

Efter att Saudiarabien hindrat Margot Wallström från att tala inför arabförbundet i dag var allianspartierna snabbt ute på banan för att kritisera regeringens hantering av frågan.

Riksdagsledamoten Caroline Szyber (KD) stämmer in i Folkpartiets krav på att avtalet måste avbrytas redan till veckoslutet.

– Det är väldigt tydligt att den här önskan om dialog kring deras brist på mänskliga rättigheter och demokrati inte finns över huvud taget. Att man går så här långt visar på att den viljan inte kommer öka heller, säger Szyber

Moderaterna duckar fortfarande i frågan om avtalet bör förlängas eller inte. Men den utrikespolitiska talespersonen Karin Enström (M) utesluter inte att det finns en koppling mellan vapenavtalet och dagens inställda tal.

– Margot Wallström var ju inte välkommen till Israel efter det som hände i höstas (svenska regeringens erkännande av en palestinsk stat, reds. anm.) och då är jag rädd för att Sveriges röst riskerar att bli tystare. Att vi inte har en relation till länder som vi också har synpunkter på eller vill kritisera, säger Enström.

Men hur menar du att vi skulle ha gjort i stället då? Att hon stoppas är ju just för att hon kritiserat hur det står till med mänskliga rättigheter?

– Jag vet ju inte exakt vad som har hänt. Det jag konstaterar är att det är negativt för våra möjligheter att föra fram kritik.