Så hanterar du en psykopat på jobbet

4:17 min

Psykopater på jobbet är ett allvarligt arbetsmiljöproblem. Det anser författarna till den nya boken Psykopater i arbetslivet.

På torsdag släpps boken Psykopater i arbetslivet. Boken bygger på folks berättelser från vetenskapliga skrifter, filmer och sociala medier.

– Vi har liksom marinerat oss i psykopati vilket stundtals har varit ganska jobbigt, säger författaren Mike Florett.

Han och Lisbeth Duvringe slår fast att pyskopater på arbetsplatser är ett stort problem som många har erfarenhet av.

Det uppskattas att 1-3 procent av de över 18 år lider av personlighetsstörningen. Men personer som har psykopatiskt beteende är betydligt fler. De här personerna kännetecknas av att sakna affektiv empati. De är manipulativa, har en grandios självuppfattning och är patologiska lögnare.

– Men också väldigt charmiga och roliga att hänga med, förklarar Mike Florett.

– Psykopaten har bara ett mål - att nå dit den själv vill. Först börjar de med att manipulera, sen börjar de hota, och sen tar de till våld, säger Lisbeth Duvringe.

Det är viktigt att känna till att det finns psykopater i arbetslivet och veta hur man ska hantera dem, tycker författarna.

– Det går aldrig att ändra på en psykopat. Det gäller att hålla sig under den här personens radar, säger Mike Florett.

Den grundläggande rådet är att helt undvika psykopater, eller personer med psykopatiska drag. Ett annat råd är att dokumentera allt som händer.

– Utmana aldrig psykopaten utan håll distans och var inte så transparent. Berätta inte så mycket om dig själv utan fungera mer som observatör, säger Lisbeth Duvringe.