Karta: Syrien inifrån – Ekots rapportering från kriget

Under de fem år som konflikten i Syrien rasat har Sveriges Radios korrespondenter och Ekot rapporterat från många delar av landet. Hör hur barnen påverkats av bombningarna nära Homs, om stanken av lik i Aleppo och om förnyat hopp bland de befriade Kobane-borna. Vi var där när bubblan sprack i Damaskus, och när rebeller i Azaz börjar bygga upp ett nytt samhälle. Här finns reportage om och från krigets Syrien.

Tidslinje: Fem år av konflikt

Kobane – gränsen till Turkiet

Kobane på gränsen till Turkiet, en stad övervägande befolkad av kurder, var nyligen en av de viktigaste frontlinjerna i konflikten. I mitten av september 2014 inledde IS en belägring av staden, som om den lyckades skulle ge IS full kontroll över en lång sträcka längs gränsen till Turkiet. Efter mer än fyra månaders blodiga strider lyckas kurdiska styrkor med stöd av flygbombningar, driva ut IS i slutet på januari i år. Över 700 IS-krigare rapporteras ha dött i striderna.
● "Det ligger massor av döda på marken i Kobane" (9 okt 2014)
● Från Kobane: Det finns hopp mitt i förstörelsen (28 jan 2015)

Aleppo – utnötningskrig och förödelse

Striderna bröt ut i juli 2012 när rebellerna tog kontroll över ett antal distrikt. Men offensiven avstannar och förvandlas till ett utnötningskrig mellan regimens styrkor och oppositionen. Stora delar av staden har förstörts och invånarna lider av konstanta elavbrott och av vattenbrist.
● Ekots utsända: "Pansarkolonn till Aleppo"  (25 jul 2012)
● Klusterbomber och stank av lik - Syriens vardag (25 feb 2013)
● Ny flyktvåg efter syriska regimens offensiv (22 okt 2015)

Raqqa – IS-territorium

Jihadistgruppen IS ser Raqqa som sin huvudstad. Sedan maj 2013 har de ökat sin kontroll över staden och omvandlat den till sitt högkvarter genom utrensning av oliktänkande. De sista av den syriska regimens soldater lämnade staden när IS erövrade en flygbas i området i augusti 2014.
● Amerikanska flygattacker oroar syrier nära IS-fäste (sep 2014)
● Barnen från Raqqa ritar bara vapen (23 sep 2014)
Han lämnade terrorgruppen IS (22 dec 2015)

Homs – revolutionens huvudstad

Syriens tredje största stad dubbades till "revolutionens huvudstad" i början av 2011 när oppositionen tog kontroll över stora delar av staden. Men regeringsstyrkorna har successivt tagit tillbaka rebellernas områden och i maj 2014 återtog regimens trupper helt kontrollen över Homs. 
● Ali slutade tala efter att bomberna föll över Homs (24 jan 2014)
● Homs i Syrien: En stad i ruiner  (1 okt 2014)

Damaskus – ett strategiskt viktigt område

Den syriska huvudstaden och dess utkanter förblir ett strategiskt viktigt område. Regimen har använt belägringar och intensiva flyganfall för att förhandla fram vapenvila med olika oppositionella beväpnade grupper i och runt staden, men striderna fortsätter ändå. Även maktkampen mellan olika rebellgrupper, inklusive IS, ökar i området
● Uddén: Så tog jag mig in i Syrien utklädd till dramapedagog (21 apr 2011)
● Syrien inifrån: När bubblan Damaskus sprack (17 feb 2012)
● Assadanhängare ser positivt på framtiden (25 sep 2014)

Daara – där protesterna inleds

I mars 2011 startar demonstrationerna mot Assad-regimen i staden Daraa, efter att en grupp tonåringar, som målat revolutionära slagord på en vägg, grips och torteras av regimen. När gatorna fylls med demonstranter svarar regimens säkerhetsstyrkor med att öppna eld mot dem och dödar flera människor. Oroligheterna utlöser landsomfattande protester med krav på president Assads avgång.
● Exklusiv rapport från protesternas Syrien (16 apr 2011)
● De riskerar sina liv för att störta Assaddynastin  (21 apr 2011)

Azaz

Staden är en viktig gränsövergång och försörjningsled för rebellerna. Kontrollerades under en period av IS som då dödade och fängslade ett stort antal aktivister i staden. 
● Förtvivlade, föräldralösa och skadade barn i Azaz (17 aug 2012)
● Syriska rebeller bygger upp nytt samhälle (8 feb 2013)

Derik

I nordöstra Syrien drömmer kurdiska ledare om större självstyre och mer rättigheter för Syriens kurdiska minoritet i området kurder kallar Rojava. På myndighetskontor har president Assads porträtt bytts ut mot Abdullah Öcalan, ledare för den kurdiska gerillan PKK.
● Syriska kurder flyttar fram positionerna (8 mar 2013)
● Kurdiska styrkor har intagit delar av Syrien (12 mar 2013)

Latakia

Den syriska provinsen Latakia beskrivs ibland som familjen Assads hemmaterritorium och bas. Klanen Assad har styrt Syrien sen 1970-talet och kommer från en by i området. Under 2015 närmade sig striderna området.
Sveriges Radio på plats: "Kommer de hit riskerar vi att slaktas" (3 maj 2015)
Unga män från Latakia kommer hem i kistor (6 maj 2015)

Källor: Ekot, BBC, Acaps.org, Syriahr.com, FN