Genustisdag

Fokus på kvinnors utseende ofrånkomligt

0:30 min

När de kvinnliga skidåkarna kom i mål i VM i Falun var de sminkade. Men fenomenet är varken konstigt eller nytt, menar genusvetare Sarah Ljungquist. Kvinnors utseende har alltid varit i fokus.

I en krönika i Dagens Nyheter tar författaren Lena Andersson upp de sminkade skidåkarna under VM i Falun, och artikeln var också utgångspunkten för dagens ämne när P4 Gävleborgs genusvetare Sarah Ljungquist besökte förmiddagsstudion.

Frågan är om kvinnor får en allt större press på sig att vara vackra och smycka upp sig, och om det finns en risk i att det som sägs inte tas på allvar eftersom det blir så stort fokus på hur den som uttrycker sig ser ut.

Sarah Ljungquist håller inte med om att pressen på kvinnor att vara vackra har ökat.

– Det har nog alltid funnits ett fokus på hur kvinnor ska se ut, säger hon.

Under 70-talets feminism uppstod ett motstånd mot det kvinnliga skönhetsidealet, kvinnor lät bli att sminka sig och klädde sig i bekväma kläder.

– Men då blev det ett fokus på det istället, att kvinnor såg ut som män, blev manhaftiga, konstaterar Sarah Ljungquist.

Men att en kvinna är vacker behöver inte betyda att hon inte blir lyssnad på, tror Sarah Ljungquist.

– Det kan faktiskt vara så att om hon klär sig "enligt den norm som finns", och de förväntningar som finns på att kvinnan ska vara mera uppklädd än mannen i TV-soffan så kan det också vara så att det hon säger når fram. För klär du ner dig som kvinna så kommer fokus att hamna där istället.

Sarah Ljungquist är genusvetare och litteraturvetare på Högskolan i Gävle, och varannan tisdag besöker hon förmiddagen för att tala om ett aktuellt ämne.

Hör ett längre klipp ur Genustisdag här nedan!