Lyssnartips: 0480-59 000

Passagerare reser olagligt i KLT:s bussreklam

1:42 min

Trots att det är lag på att ha bälte när du åker buss utanför stadskärnan, så rullar en reklamfilm på KLT:s bussar där passagerare inte sitter fastspända.

Det var på grund av att en lyssnare hörde av sig till P4 Kalmar, som nyheten kom fram att det visas en reklamfilm på länets bussar där två vuxna passagerare saknar säkerhetsbälte.

– Det var inte alls bra, säger KLT:s trafikdirektör Karl-Johan Bodell när han tittar på filmen tillsammans med P4 Kalmars reporter.

– Det ger fel indikationer för vad vi vill och vad som egentligen är en skyldighet för kunderna - alltså att ta på sig bältena, fortsätter han.

Karl-Johan Bodell erkänner att KLT nog inte varit tillräckligt tydliga i sina direktiv då reklamfilmen, som är en av flera, togs fram. Felet upptäcktes först då man fick produktionen, men trots det har den ändå rullat på bussarna sedan sommaren.

Att inte använda säkerhetsbälte då du åker buss är sedan 2004 ett lagbrott - förutom på de bussar som är gjorda speciellt för tätortstrafik. Det är dock inte en sådan som syns i den aktuella reklamfilmen.

Frågan är då hur pass allvarligt KLT ser på felaktigheten - och faktiskt jobbar på att lagen efterföljs?

– Vi trycker väldigt hårt på den ut mot förarkåren. På all utbildning vi har kört med dem har vi sagt att det är jätteviktigt att man går ut och gör utrop inför avfärd. Sedan är det väldigt svårt för föraren att göra en vidare kontroll, men jag håller fullständigt med om att det blir ju fel när vi gör en reklamfilm där vuxna inte har bälte på sig, säger Karl-Johan Bodell.

P4 Kalmar: Hur gör ni med filmen nu då, om den fortfarande rullar?

– Jag ska kontrollera detta, men det är ju läge för oss att plocka bort den här i så fall.