Hultqvist: Därför säger Sverige upp Saudiavtalet

2:06 min

Regeringen har bestämt att inte förlänga det militära avtalet med Saudiarabien. Ett odramatiskt beslut menar försvarsminister Peter Hultqvist trots de höga tongångarna i den senaste tidens debatt.

Tidslinje: Saudiavtalet - detta har hänt

– Det finns paragrafer i avtalet som gör det möjligt att avveckla det här avtalet. Dessutom pågår det ingen verksamhet när det gäller den militära delen och då tycker jag inte att det är ett stort beslut att ta i slutänden.

Den allmänna opinionen, åsikterna inom det egna partiet, Miljöpartiets blanka nej till ett förlängt avtal och en politisk majoritet i riksdagen som slutit sig bakom att avtalet måste avslutas blev för mycket. Peter Hultqvist berättar varför regeringen till sist tog beslutet att säga upp det kontroversiella Saudiavtalet på pressträffen i Luleå:

– Det finns ju inget stöd för det här. Vi har ju nu flera partier i riksdagen som kunde avslutat det här 2010 har krävt att det ska avslutas. Samtidigt har vi ett partibeslut på att vi inte bör ha den här typen av inriktning på avtal, och vi har inte haft någon egentlig oenighet i regeringen.

Att utrikesminister Margot Wallström stoppades från att tala inför Arabförbundet har inte påverkat regeringens beslut, enligt Peter Hultqvist. Däremot ser han händelsen i Kairo som en konsekvens av att avtalet nu sägs upp - och menar att relationen till landet självklart påverkas.

– Det har väl med önskvärd tydlighet visats i det offentliga livet den senaste tiden, säger Peter Hultqvist.

Också Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin menar att regeringen var överens redan innan Margot Wallström skulle tala om att avtalet ska sägas upp.

– Det här avtalet har varit alldeles för långtgående och inneburit svårartade konsekvenser. Bland annat har en moderat försvarsminister fått avgå efter en skandal som har sin grund i det här avtalet. Men det går också att konstatera att det här avtalet hade kunnat sägas upp för fem år sedan. Jag tycker att avtalet aldrig borde ha ingåtts för 10 år sedan.

Ericssons ordförande Leif Johansson är en av de 31 näringslivstoppar som förra veckan krävde att regeringen skulle förlänga det militära avtalet.

– Vår oro var ju faktiskt att förhandlingarna som sådana och eventuellt avslutande av det här avtalet skulle leda till förvecklingar med Saudiarabien och Arabförbundet och där blev vi väl sannspådda.

Är du orolig nu då inför framtiden?

– Jag kan väl konstatera att jag har mycket jobb framför mig, säger Leif Johansson.